loading...

петък, 15 април 2016 г.

Цената на студената вода скача на 5,5 лв. за кубик

Българите масово пият некачествена вода, в страната почти липсва изрядно ВиК дружество. В същото време "социално поносимата цена" за София например може да достигне 5.50 лв. за кубик. Това стана ясно на пресконференция на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вчера. Целта бе експертите, начело с председателя на КЕВР Иван Иванов, да разяснят приетите в сряда от правителството наредби, свързани с качеството на водните услуги и с ценообразуването.

Обратно на заявените намерения формирането на сметките се оказа още по неясно, а експертите не успяха да кажат дали и с колко ще поскъпне водата. Единствено се разбра, че няма да се допуска драстичен скок, въпреки че "социално поносимият праг" е средно 5 лева на кубик за страната и 5.50 лв. за София заради по-високия среден доход на човек. В отговор дали и кога ще има поскъпване на водата Иванов коментира: "Да ви отговоря сега означава да вляза в едно свободно съчинение".

Анализ на Световната банка показвал, че поносимият праг е 4% от средния доход на човек в областта на ВиК дружеството, обясниха от КЕВР. От догодина обаче той щял да падне на 2.5 на сто. "Промяната намалява тавана на цената до 3.25 лв. на кубик за региони със средни доходи от 350 лв. месечно и до 5.50 лв. за области с доходи от 600 лв.", даде за пример шефът на дирекция "Водоснабдяване" в КЕВР Ивайло Касчиев. ВиК фирмите, спечелили европроекти, също ще имат основание да искат по-високи цени. Направените инвестиции в мрежата по програма "Околна среда" няма да влизат в цената, но съфинансирането от страна на самите дружества ще може да се калкулира в себестойността на водата.

"Говори се за скок на цените в следващия период. КЕВР няма да допусне никакво шоково увеличение, а ще балансира между интересите на потребителите и ВиК дружествата", застрахова се шефът на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че цените ще се определят според района, средния доход и разходите на съответната ВиК компания.

Отсега е ясно единствено, че на евентуално поевтиняване на водата могат да се надяват в Търговище, Хасково и Силистра, тъй като ВиК операторите работели над социално поносимите цени. На ръба били дружествата в Разград и Исперих. Концесионерът в София пък работел много под социално поносимия праг - кубикът в столицата струва 1.47 лв. без ДДС, обясниха от КЕВР. Вероятно обаче точно това ще даде основание на "Софийска вода" да поиска поскъпване на водата.

Според комисаря Димитър Кочков основните оплаквания, постъпили в КЕВР, не са свързани с цените, а с качеството на услугата. "В много малък брой градове качеството на водата отговаря на изискванията", обобщиха експертите. Затова хората били склонни да плащат повече, стига да получават качествена услуга, изтъкна Кочков. Неговият колега Валентин Петков цитира проучване, според което само в 4 от 29 изследвани български града хората ползват чиста вода. Това са Враца, Лом, Монтана и отчасти - София.

В рамките на девет месеца от КЕВР са направили 14 проверки на ВиК дружества. Глобени са само три от тях, а санкциите са персонални - по 2000 лв. за всеки управител. Кои са те обаче не стана ясно, тъй като в момента фирмите обжалват. Контрол има, но комисията се задъхва заради липсата на кадри и пари. "Работим на ръба на възможностите си", призна председателят Иван Иванов.

в. "Сега"

Няма коментари :

Публикуване на коментар