loading...

сряда, 13 януари 2016 г.

Само в Livenews: Правят сдружение за защита на ракията


Национално сдружение за защита на ракията ще бъде създадено утре в Пловдив, научи Livenews. Целта е дребните производители на спиртни напитки да бъдат защитени от новите поправки в закона, които са в сила от началото на годината.


Livenews се свърза с инициатора на събитието Стоил Атанасов, който коментира новите правила при варене на домашна ракия. Според него е крайно неуместно да се поставя срок, в който може да работят казаните, защото по този начин някои заявки на граждани няма да могат да бъдат изпълнени поради липса на време, а освен това ще трябва да се правят и съкращения в персонала.

„Работник, който работи при мен целогодишно, сега ще трябва да го съкратя и да иде на трудовата борса, да взима обезщетение от държавата. Вместо да плащам ДДС и акциз на три казана с новите правила ще го правя само за един, поради ограниченото време за работа. Така няма да се увеличат парите в бюджета, а напротив ще се намалят“, обясни Атанасов. 

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове важат за всички, които приготвят домашна ракия. Малките казани са тези, които са с вместимост до 500 литра. До края на 2015 г. според закона, малките казани са били с вместимост до 1 000 литра.
Сега според промените в Закона, всички казани от 500 до 1 000 литра попадат под специален лицензионен режим. Малките казани се вписват с специален регистър в ДА „Митници“. Това създава допълнителни трудности, защото преди всяко варене трябва да се подава уведомление до митницата и то 14 дена предварително.

Според Стоил Атанасов промените няма да се справят с нелегалните производители, а напротив ще ги стимулират да работят на "черно", защото пред легалните производители се създават прекалено много трудности. Именно и работещите в сивата икономика създават алкохол убиец, който няма нищо общо с истинската домашна ракия.

„Измененията са в интерес на големите производители и са направени изцяло по лобистки начин. Искаме да се борим с това нещо и затова ще се обединим, за да защитим интересите на малките и коректни производители“, каза още Атанасов.

Очаквайте продължение на темата!

Няма коментари :

Публикуване на коментар