loading...

сряда, 27 януари 2016 г.

ИЗВЪНРЕДНО: Бойко Борисов пада от власт

Бойко Борисов пада от власт, вторият кабинет на ГЕРБ, подобно на първото правителство (27 юли 2009 - 13 март 2013), ще си тръгне след оставка, съобщи пред BIG5.BG източник от „Дондуков“ №1.

Въпросът не е дали Бойко Борисов ще подаде оставка, а кога, отсече източникът ни. По думите му печалният финал на второто правителство на ГЕРБ вече е решен в САЩ, тъй като България не е изпълнила четирите основни изисквания на администрацията във Вашингтон, които да гарантират задокеанската подкрепа за страната ни.

Четирите фундаментални задачи са поставени открито пред премиера Бойко Борисов от помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд, която бе на посещение у нас на 19 януари. Топ политикът имаше редица срещи на високо равнище, включително и с президента Росен Плевнелиев .

Официалната информация гласеше, че по време на визитата на Нюланд са обсъдени докъде е стигнал напредъкът по четирите работни групи, чието създаване беше договорено още от държавния секретар Джон Кери при посещението му в България през януари 2015 г. Те са в сферите на борбата с тероризма и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието.

Източникът ни, близък до управляващата партия, подчерта, че всъщност Виктория Нюланд е дошла, за да сведе до знанието на Бойко Борисов четирите задължителни задачи, които властта трябва да изпълни, ако държи на подкрепата на САЩ.

А те са:

Първо. Щатите настояват за смяна на Висшия съдебен съвет (ВСС). В стремежа си да останат начело на държавата, факторите в управляващата партия вече нагинаха глас за пълна промяна в „правителството на Темида“. „Поискахме оставката на ВСС в този момент заради скандалите, които се генерират там в последните седмици. След приемането на промените в конституцията трябваше да има реформа, а там се генерарат само скандали“. Това обясни тази сутрин депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров по Нова тв. Според него ВСС не е бил разпуснат преди месец по изричното желание на тогавашния министър на правосъдието. Той обаче не бил чел черновата на доклада на Брюксел, публикуван днес на страницата на Европейската комисия. Всъщност, острият доклад на ЕК относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка относно стъпките, които страната ни е предприела в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, е само привиден повод за инициативата за смяна на ВСС. Истинският повод е желанието на САЩ.

Второ. САЩ са категорични, че управляващата партия в България не трябва при никакви обстоятелства да влиза в коалиция с Движението за права и свободи. Игнорирането на Реформаторския блок като партньор на ГЕРБ може да доведе именно до това – ДПС да се върне в управлението през парадния вход. За такъв развой на събитията алармира наскоро здравният министър Петър Москов, известен като любимец на премиера.

Трето. Администрацията във Вашингтон е категорична, че цялата афера „КТБ“ трябва да бъде разнищена и всички участвали в грабежа на над 3 милиарда лева – публично оповестени. Свършеното дотук по мегаскандала обаче е поставено под конфиденциалност.

Четвърто. Ако всичко изброено в първите три точки все още може да бъде изпълнено, или поне да се имитира работа по въпросите, то четвъртото изискване на САЩ е неизпълнимо. Америка е крайно негативно настроена от това, че българското правителство е взело страната на Русия в конфликта с Турция след свалянето на изтребителя на 24 ноември 2015 г., което доведе до безпрецедентно вледеняване на отношенията между двете суперсили.

В края на декември изказване на министър-председателя вероятно е прозвучало на американските ни ментори като „проруско“, коментира информаторът ни. Става дума за призива на Бойко Борисов Турция (натовска сила №1 в региона и плацдарм на САЩ, б.ред.) да не се бърка във вътрешните работи на България. Премиерът изрази надежда Москва и Анкара да вземат пример от страната ни за водене на балансирана политика. Този тип изказвания по темата са били разтълкувани като вземане на руската страна в конфликта.

Оказа се, че ако за обществото поредна оставка на Бойко Борисов е новина, то разпускането на кабинета вече усилено се коментира в средите на Темида, научи още BIG5.BG.

Няма коментари :

Публикуване на коментар