Пропускане към основното съдържание

Прясното мляко е вредно за Вашето здраве (ВИДЕО)

Бозайниците произвеждат само толкова мляко, колкото е необходимо за да нахранят своите малки до момента, когато те вече нямат нужда да бозаят. Женските крави естествено произвеждат мляко до една година след като родят своето теленце. Искаш да пиеш мляко, ето какво е необходимо да направиш: Забременяваш женска крава чрез нещо, което индустрията буквално нарича rape rack (пистолет за изнасилване), с човешка ръка или бик (в намаляващ ред според това колко често се използва определена техника).

Кравата ражда теленце, което се отбива от нея в рамките от 24 часа до 7 дни след раждането. Отнемаш бебето от неговата майка, което не може да бъде наречено нито хуманно, нито приемливо. Ако бебето е мъжко, то най-вероятно ще отиде за велур, който се използва за производството на обувки. Доиш кравата в продължение на една година. Повтаряш процедурата от стъпка 1 и повтаряш всичко отначало. Повтаряш отново и отново докато кравата спре да произвежда желаното количество мляко, това обикновено отнема около 3-4 години. 

След това тя бива изпратена в кланица, тъй като вече не е достатъчно продуктивна и дори и да продължава да дава мляко, тя вече е нерентабилна, защото парите необходими за изхранване, напояване и отглеждане на кравата остават същите, но количеството мляко, което тя дава намалява. Дори фермерите в т.нар. био ферми и малките мандри по селата убиват своите крави за месо, когато те вече не дават достатъчно мляко. Полезно ли е млякото за здравето? Знаете ли какво шета из вас след всяка чаша мляко? За бозайниците и хората млякото на всеки животински вид е пригодено само за него. 


В природата съществуват над 4700 вида бозайници, млякото на всеки от които има специфично съдържание имуноглобулини и лактоферини. От тези бозайници човекът единствен смуче чуждо мляко през целия си съзнателен живот, вкарвайки в тялото си чужди хормони и алергени. Нито козето, нито кравето, нито камилското, конското или овче мляко са подходящи за нас – хората. Така например кравето мляко съдържа 3 до 4 пъти повече протеини и 7 до 10 пъти повече минерали от човешкото. Но е 6 до 10 пъти по-бедно на мастни киселини. Кравето мляко е съобразено с това, че телето трябва да се превърне в голяма крава с тегло между 180 и 800 килограма. Ние хората обаче, не сме големи преживни животни и с изключение на определени индивиди с известни изкривявания, сме емоционални и мислещи същества с многократно по-ниско тегло. Затова и кърмата на хората осигурява нужните вещества за развитие на мозъка, гръбначния стълб и нервната система, вместо на мощен скелет и мускулатура за няколстотин килограмово тегло и четири крака с копита. 

По тази причина не бива да ви учудва научноизвестния факт, че кърмените бебета развиват по-висока интелигентност от хранените с адаптирано мляко. Преди 40-те години на ХХ в, добивът от една крава е средно 1 тон мляко годишно. В момента рекордьорките дават над 22 тона – 60 литра на ден. И ако смятате, че всичко това е станало от самосебе си, ей така в хода на еволюцията и евентуално с “моля ти се, давай повече мляко“, нека ви представя компанията Monsanto, която добре познавате от рекламата на хербицида Раундъп в зората на демокрацията – компанията, създала невероятните постижения на човешкия гений – канцерогенният и забранен химикал ДДТ и „Agent Orange“, с който американската армия пръска над джунглите на Виетнам по време на войната си срещу партизаните на Виетконг. 




Тяхна е и заслугата за синтетичния заместител на хормона BST, създаващ 80% повече IGF-1 (инсулиноподобен фактор на растежа) в кравата и увеличаващ млеконадоя, разпространяван от 1994 г. насам под търговската марка Posilac. Понеже тази част е интересна, ще ви кажа, че нещото се получава от генно модифицирана E. Coli бактерия. Постефектите от препарата изискват третирането на животното с антибиотици и познайте къде отива целият коктейл! Препаратът моментално е забранен в Канада, Япония, Австралия и Нова Зенландия през 90-те, а от началото на настоящия век и в страните от ЕС. Последното означава, че фермерите в България са имали на разположение още 7 допълнителни години за използването му и предвид състоянието на земеделието и законите ни, така че не се знае колко млекопроизводители спазват забраната днес. Но млякото е бизнес за милиарди и заради свързаните с него второстепенни продукти, които носят дори още по-голяма печалба. 

Ако прясното мляко не сепродаваше в такива количества, нямаше да съществуват всички настоящи видове корнфлейкс, криспита и подобните им боклуци. Помислете още за сладоледа, млечните десертчета, йогуртите за деца, готовите кремове, пюрета и всички останали ненужни и лишени от каквато и да е хранителна стойност и полза за консумиращия ги продукти. Физическият състав на прясното мляко е: вода – 87%, мазнини – 3.25%, казеин – 4%, протеин – 4.75%, други – 1%. Наглед безобидните цифри няма да ви кажат най-важното, а именно, че всичко, което е в района на хранене и местообитание на кравата, става част от прясното мляко. В това число влизат пестициди, хербициди, диоксини, 52 антибиотика, кръв, фекалии, бактерии и вируси, включително вирусът, причиняващ левкемия. Отделно, по чисто природни причини, кравето мляко съдържа алергени, холестерол и 59 активни хормона. 

Прясното мляко представлява бяла кръв. В един литър европейско краве мляко се съдържат 400 милиона бели кръвни телца и 20 милиона живи бактерии. В САЩ картината е потресаваща с разрешените 750 милиона бели кръвни телца на литър. В този ред на мисли, консумацията на био мляко тук няма никакво значение. Тъй като един килограм сирене се приготвя от около 10 литра мляко, всяка хапка сирене вкарва в тялото ви десет пъти по-концентрирано съдържание, отколкото глътка мляко. Сладоледът прави същото, но умножено по 12, а кравето масло по 21. Единственото преимущество на кравето масло пред останалите субпродукти е, че при приготвянето му всички алергени изчезват, но се запазват антибиотиците, диоксините и пестицидите. Заради екскрементите, млякото се пастьоризира многократно преди да се пусне в продажба. 

Целта на пастьоризацията е да намали броя на живите патогени до приемливи нива, които статистически погледнато не могат да причинят заболяване. Затова е важно продуктът да се съхранява правилно и консумира преди датата на изтичане. Може би в тази светлина ще ви се стори интересен фактът, че бактериите в прясното мляко се удвояват на всеки 20 минути при стайна температура. Стандартният процес на пастьоризация, известен като HSTS, протича при 72 градуса и отнема 15 до 20 секунди. Алтернатива е UHT (Ultra High Temperature, т.е. ултра висока температура), при който млякото се загрява до температура от 135 градуса за време между 1 и 2 секунди. Този процес удължава така наречения shelf-life (срок на годност на витрината в магазина) до 6-9 месеца! UHT млеката, разбира се не изискват престой в хладилна витрина. 

Следствие от високотемпературната обработка може да е промяната в цвета, аромата и вкуса им. Обратно на пастьоризацията, стерилизацията има за цел да избие всички патогени. В ежедневието тя протича при поставяне на предметите във вряща вода за няколко минути. В хранителната индустрия стерилизация не се практикува, тъй като тя променя вкусовите качества на продукта. А когато един продукт няма приятен вкус, той е непродаваем, нали така? В последните години пастьоризацията е обект на засилена критика, тъй като се откриват все повече издържащи на температурата микроорганизми, като например MAP, свързана с болестта на Крон. 

В процеса на пастьоризация от друга страна загиват много от полезните микроорганизми и се разрушават някои от ензимите. Всички останали глупости, които ще чуете за калций, укрепване на костите и прочие, са единствено маркетингов трик, имащ за цел да провокира желанието ви да купите най-доброто за децата си. Във връзка с тях нека си зададем най-очевидния въпрос – откъде възрастната крава получава калций за едрите си кости, щом не пие мляко? Отговорът е близо до ума. От растенията. Млекопроизводителите ще се опитат да ви убедят, че растенията не са източник на достатъчно калций и че е необходимо да изконсумирате несметни количества зелена маса, за да набавите калция, който само една чаша прясно мляко съдържа. Това на практика е невярно. Добре балансираната хранителна диета, съдържаща достатъчно (неголямо) количество зеленолистни зеленчуци и ядки, набавя нужното количество калций ,без изобщо да е нужно човек да консумира прясно мляко. Дори няколко портокала на ден ни дават необходимия калций. И докато е истина, че е много по-удобно и лесно е просто да гаврътнеш една чаша мляко, има един друг момент, който някак се пропуска: когато не е комбиниран с магнезий, калцият е безполезен. Съдържанието на магнезий в прясното мляко е пренебрежимо малко, за разлика от това в зеленчуците… Нека преминем и към непоносимостта към млечния протеин.

Тя засяга около 70% от световното население. Почти 100% от индианците и азиатците, между 50 и 80% от латиноамериканците и между 60 и 80% от чернокожите и евреите страдат от нея. Излиза, че само европейците и северноамериканците са що-годе окей с казеина. Казеинът е мощен хистаминов алерген, стимулиращ производството на слуз. Особено сериозно това оказва въздействие върху хора с белодробни заболявания. Млякото съдържа огромно количество наситени мастни киселини – причината за инфаркти. Препоръчителната дневна доза от 3 чаши мляко се равнява на 53 резена шунка. Нека ви попитам – някога яли ли сте повече от 10 резена дневно? Противно на твърденията за калция, костите и остеопорозата, нациите с най-висока консумация на мляко в света – САЩ, Великобритания и Швеция – имат и най-висок процент заболеваемост от нея. От друга страна, държавите с най-ниска консумация на мляко са с най-малко регистрирани случаи. 

Хормонът на растежа IGF-1, който е идентичен в кравите и хората, се счита за един от катализаторите на рак, особено на гърдата, простатата и дебелото черво. При 89% от млечните крави в САЩ е изолиран вирусът на левкемия. Протеинът лакталбумин е изолиран като един от основните причинители на диабет и една от причините да не давате прясно мляко на подрастващите си деца. Други причини могат да са коликите, анемията и алергичните реакции. Една от бактериите, които не умират при пастьоризацията е MAP. Тя причинява болестта на Крон. Лудата крава се пренася и чрез млякото. Инкубационният период е между 5 и 30 години. 

Така наречената суроватка (whey protein, суроватъчен протеин), особено популярен сред спортистите, представлява прясно мляко с отстранени мазнини и казеин. Той е един от причинителите на диабета и автоимунните заболявания. Мит: Млякото е полезно за здравето. Всъщност млякото е вредно за човешкото здраве поради съдържанието на животински хормони, които нямат нищо общо с човешките нужди. Това е без изобщо да намесваме антибиотиците, нитратите, фекалиите, бактериите и всички останали боклуци, поглъщани с него. Мит: Млякото подпомага изграждането на детските кости. Донякъде и само до четвъртата година, като много педиатри вече не препоръчват даването на мляко след втората година. Твърдението, че калцият в млякото е полезен за костите, е невярно. Дори в млякото да има калций (обикновено изкуствено добавен), той е безполезен без съответното количество магнезий за свързване. 

Мит: Млякото днес е безопасно за пиене от кутията. 




Макар да минава през поредица пастьоризации, те се извършват при едва 75 градуса за по 15 секунди, което практически оставя всички бактерии и вируси живи. Дори млякото да е преминало през UHT процес и даже да го сварите в домашни условия, с което да убиете бактериите и вирусите, антибиотиците и пестицидите в него ще останат. Мит: млякото не може да разболее човек. Всъщност може. От туберколоза, болест на Крон, лептоспироза, левкемия, бруцелоза, листерия и луда крава. Мит: млякото подпомага метаболизма, разграждането на мазнините и отслабването. С холестеролната равностойност на 53 резена шунка, ПДД от 3 чаши мляко дневно едва ли е най-доброто, което човек може да направи за организма си, хеле пък всеки ден.

veganholistic.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.