loading...

неделя, 13 декември 2015 г.

Вижте възможностите на американската и руската армия

Руската армия превъзхожда американската единствено по броя на танковете и ядрените бойни глави, твърди авторитетното издание Business insider, цитирано от 24 часа. Експерти на списанието периодически определят световен индекс на военната мощ, който отчита над 50 показателя.

Според тях обаче бройката на руските танкове в последните сравнения е доста завишена. От 15-те хиляди, сочени в справките, съвременните боеспособни машини били към 3000. Голямата надежда на руснаците е новият танк “Армата”. Освен с универсалната си ходова част, предназначена и за другите руски бронемашини, той се прочу с бронираната капсула за екипажа и с това, че изненадващо закъса на генералната репетиция на парада в Москва на 9 май.

В таблицата, изготвена от експертите на 35-те най-силни армии в света, първа е американската, втора - руската, трета - Китай. На последно място е войската на Северна Корея, която обаче е първенец по брой на подводници - цели 78?!

В същото време САЩ разполагат със 72, Китай - с 69, и Русия - с 63. Никой не се наема да каже дали сред подводниците на КНДР има ядрени и какви са действителните възможности на останалите.

Анализирайки цифрите, предоставени от Москва, експертите подчертават, че освен количествените показатели трябва да се обръща сериозно внимание и на подготовката на щабовете и личния състав, качеството на въоръжението и бойната техника и не на последно място - на мобилизационния резерв. Защото по неофициални данни мобилизационният резерв на руската армия е сравнително слаб. Сочат се цифри от рода на 80 млн. души - при 145 млн. за САЩ.

Освен това тенденцията при Русия е негативна - с всяка изминала година резервът намалява. Задължително при оценката на бойната мощ се отчита и факторът надеждни съюзници. Ако Русия брои за съюзници Беларус, Казахстан и Армения, коментарът е излишен. Един от най-верните показатели за военната мощ е бюджетът за отбрана. Докато САЩ заделят 600 млрд. долара, то руският бюджет е10 пъти по-малък - 72 млрд. долара. До Вашингтон по пари за отбрана се доближава единствено Китай - със 130 млрд. долара.

Индексът на бойната мощ, използван от експертите на Business Insider, се определя от 7 фактора: численост на армията, количество танкове, самолети, ядрени бойни глави, самолетоносачи, подводници и общ военен бюджет

Няма коментари :

Публикуване на коментар