loading...

вторник, 15 септември 2015 г.

ВНИМАНИЕ: 1300 пешаци от Сирия и Ирак до петък навлизат в България

Турските медии предупредиха българските гранични власти, че две групи от сирийци и иракчани се движат пеша по магистралата между Истанбул и Одрин, тяхната единствена цел е преминат свободно на българска територия, за да поискат закрила от първата страна-членка на ЕС.


Всичко започна днес рано сутринта, когато автогарата за международни превози в Истанбул е била буквално залята от сирийци. Полицията там се опитва да въведе ред, посочва Едирне Хабер.

Първата група от 800 мигранти са тръгнали пеша от Истанбул към Одрин. Те са основно сирийци, има и иракчани, предава кореспондентката на БНР в Истанбул. Тълпите с хора искали да стигнат до границите с България и Гърция и да се прехвърлят в Европа, но турските сили по сигурността не им разрешили да отпътуват с автобуси от автогарата. Затова решили да тръгнат пеша.

От Анадола пеша върви и втора група от около 260 души, които са предимно майки с деца.

0009Международната автогара Есенлер в Истанбул се задръстила от стотиците мигранти – мъже, жени и деца. Автобусите се препълнили и фирмите престанали да издават билети. Повечето мигранти били без паспорти и затова някои фирми отказват да ги превозват, обяснява помощник-ръководителят на автогарата Мустафа Текели.

Мигрантите се разбунтували, че не ги качват на автобусите. Някои от тях викали: „Нищо не искаме от вас, само да ни разрешите да отпътуваме за България или Гърция“. Други скандирали „Тайип Ердоган баба, не ни мъчи,отвори границата да минем“.

За да бъдат усмирени мигрантите, се наложила намесата на полицията. Подстъпите към автогарата са оградени с бариери. Мигрантите се допускат само през един коридор. Автогарата в Одрин също била задръстена от други 250 души. Там властите не ги пускат да продължат към границата.

Така общо през следващите 2-3 дни на българската граница се очаква да се струпат невижданите 1300 души, които искат да получат статут на бежанци, допълват медиите в Одрин.

Основната цел на повечето от мигрантите e да стигнат до Германия, Холандия или някоя друга европейска държава, но не и да останат в България или Гърция. Предпочитали да пътуват през Одрин, тъй като пътят по море за Гърция e опасен. Турските власти обаче не ги пускали да излязат.

Има много млади мъже, които твърдят, че са дезертирали от армията на Башар Асад. Очаква се нови групи мигранти от източните турски провинции да продължат да пристигат на автогарата в Истанбул.

Няма коментари :

Публикуване на коментар