Пропускане към основното съдържание

Тайни агенти вече са внедрени във фирми, фондации и НПО-та


Спецченгета от МВР ще могат под чуждо име да създават фирми, фондации или неправителствени организации и да развиват дейност с тях, гласи проект на наредба за организацията на дейността по използването на служители под прикритие. Целта е шпиони на властта да проникнат в мафията и така да помогнат за разкриването и предотвратяването на престъпления. Те ще имат лични карти с тяхна снимка, но фалшива самоличност - име, презиме, фамилия, ЕГН и адрес.

Ще бъдат задължени стриктно да спазват закона и да пазят в тайна своята принадлежност към службите, сочи бъдещата наредба, публикувана в сайта на МВР. Тя се приема наново в съответствие с приетия през пролетта нов Закон за МВР.


Според нея ченгетата доброволно, а не по задължение ще играят ролята на бизнесмени, шефове на фондации, спортни клубове, неправителствени организации, както и на босове на банди. Ще бъдат назначавани в специално звено на МВР след предварителен подбор и обучение. Дейността на звеното ще се финансира от вътрешното министерство и международни програми за борба с организираната престъпност и корупцията.

В наредбата е записано, че внедряването на полицаи в неправителствения сектор, в бизнеса и в бандите ще става само при доказана необходимост, когато “възложените задачи и дейности не могат да се изпълнят по друг начин.” След като проникнат в подземния свят или влязат в следите на афери по високите етажите на държавата, те трябва да съберат доказателства за замисляните, подготвяни или довършени тежки престъпления, и то така, че да послужат после в съда.

При пряка опасност за живота и здравето им или за други хора те ще могат да прилагат полицейските си правомощия - да арестуват, да стрелят, за използват физическа сила и помощни средства - палки, белезници и др. Ако при изпълнението на задачите им се разруши имущество, щетите ще се поемат от МВР. Това няма да важи, ако ченгето под прикритие е нарушило закона и има вина.

Според норматива държавните инстититуции трябва да оказват съдействие на МВР и да издават документите, необходими за създаването на фалшивата самоличност. Данните за нея ще се въвеждат във всички държавни информационни системи, но само за “времето на съществуване на прикритието”. След приключването му документите ще бъдат унищожавани. Следа от тях ще остава в служебен регистър в МВР. Информацията в него ще е държавна тайна.

При конкретни разследвания наши тайни агенти ще се внедряват и в чужбина.
Службите използват и агенти на прикритие, обясниха експерти. Такива има в момента в ДАНС. Това са служители, които се назначават във ведомство или фирма на трудови договори, за да търсят там информация, свързана със защитата на националната сигурност.
Само 20 шпиони действали през 2014 г.
Служителите под прикритие са узаконени с промени в НПК от 2005 г., припомниха юрист. Тяхната дейност е включена в групата на специалните разузнавателни средства, затова ги наричат и “живи СРС-та”.

У нас агенти под прикритие все още се използват твърде малко. МВР предпочита за разследванията, които води, по-лесни способи - наблюдение, подслушване и проследяване. Според доклад на Бюрото за контрол на СРС миналата година едва 20 пъти са били използвани ченгета под чужда самоличност. За сравнение поисканите и разрешените подслушвания били 6475.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.