loading...

понеделник, 6 юли 2015 г.

Скандално: Наши граничари малтретират бежанци

Граничната полиция в България малтретира бежанци. Такава новина разпространи сирийска информационна агенция, цитирана от bTV. Като доказателство сайтът публикува и видеозапис, на които се вижда как униформени замахват и удрят с палките си легнали на земята имигранти.

Близо 3000 - толкова са сирийските имигранти, които към момента са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците. Като този във Военна рампа. Някои от тях се оплакват, че са малтретирани от българските власти при залавянето им на границата с Турция. За първи път се появява видео запис, който показва такива действия. Сирийският новинарски сайт разполага с кадри, за които твърди, че нехуманното отношение към бягащите от войната е дело на българската гранична полиция, предава bTV.

Джипът на полицаите на видеото наподобява изключително много машините, с които са оборудвани властите по границата ни. Униформите също приличат на нашите. Репортажът на сирийските журналисти разказва за начина, по който се преминава турско-българската граница. Акцентът е върху любителското видео.

"Самият акт, лягането по пода, е отвратително, камо ли биенето. Изненадва ме нечовешкият акт на самите тези хора. Имаме много такива сигнали, но винаги ни казват няма доказателства, бежанците лъжат. Честно казано, тайно се надявах да лъжат, наистина", коментира Азхар Ал Омар, която живее у нас повече от 30 години. С кадрите от актуалния репортаж са запознати и във Върховния комисариат за бежанците към ООН. Оттам осъждат нехуманното отношение към бягащите от войната.

Нужно е независимо разследване от вътрешно министерство. Служителите на реда следва да спазват международните и националните закони, които със сигурност не допускат такива деяния. Върховният комисариат за бежанците към ООН призовава властите да разследват инцидента и в случай че се докаже участие на служител на МВР, да се потърси съответна отговорност. От МВР на този етап не коментираха пред камерата ни видеоклипа. Припомнят обаче, че законовите процедури за предоставяне на закрила се извършват на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Няма коментари :

Публикуване на коментар