loading...

вторник, 9 юни 2015 г.

СРАМ: Кой увенча цар Самуил с женска унгарска корона?

Големият скандал при това с международен отзвук за паметника на цар Самуил тепърва предстои. Става въпрос за короната, която скулпторът Александър Хайтов е поставил върху главата на средновековния български владетел.

Защото там се мъдри в целия си блясък символът на унгарската държавност - Свещената корона на Св. Ищван, с която в продължение на 8 века са били короновани унгарските крале и австроунгарските императори. Нелепото е, че тя представлява доработка на византийска женска корона, подарена на унгарския двор (вероятно за унгарската кралица) от византийския император Михаил VІІ Дука близо 7 десетилетия след смъртта на цар Самуил, към края на 11 век.

Буди недоумение и друго - при положение, че цар Самуил е сред малкото средновековни български владетели, чиито гроб е известен, образът от паметника няма много общо с антропологичната възстановка на черепа, открит при разкопки в базиликата "Св. Ахилий" на острова в Малкото Преспанско езеро. Явно Самуил не изглежда достатъчно героично, за да бъде себе си. Трябва да бъде "напудрен", по думите на скулптора-патриот. Напомпан, нацепен и да гледа лошо със светещите си очи.

А иначе в гроба е открита и скъпоценна пурпурна тъкан, върху която в медальони, извезани със златни нишки, са били изобразени папагали. Те обаче явно са счетени за недостатъчно "патриотични" от скулптора, затова ги откриваме забутани в хастара на царското наметало. Вместо тях, върху гърдите на българския цар от паметника се мъдри огромен лъв в медальон, вдъхновен от каменен релеф от Стара Загора, който хронологически се отнася към периода на византийска власт над България, 11-12 век.

Скиптърът с двойния кръст е допустим, но токата на колана е пълен кич.

Това, от гледна точка на един археолог-медиевист в мое лице, са скандалните моменти около паметника (може би има какво да се каже и за меча, но не съм специалист по средновековни оръжия). Иначе никак не е скандално в центъра на София да има монумент на един значим български държавник, още по-малко е неподходящо местоположението му точно срещу скулптурната група на ослепените Самуилови воини.

Георги Сенгалевич, археолог

*Материалът е от Фейсбук

Няма коментари :

Публикуване на коментар