Пропускане към основното съдържание

СРАМ: Кой увенча цар Самуил с женска унгарска корона?

Големият скандал при това с международен отзвук за паметника на цар Самуил тепърва предстои. Става въпрос за короната, която скулпторът Александър Хайтов е поставил върху главата на средновековния български владетел.

Защото там се мъдри в целия си блясък символът на унгарската държавност - Свещената корона на Св. Ищван, с която в продължение на 8 века са били короновани унгарските крале и австроунгарските императори. Нелепото е, че тя представлява доработка на византийска женска корона, подарена на унгарския двор (вероятно за унгарската кралица) от византийския император Михаил VІІ Дука близо 7 десетилетия след смъртта на цар Самуил, към края на 11 век.

Буди недоумение и друго - при положение, че цар Самуил е сред малкото средновековни български владетели, чиито гроб е известен, образът от паметника няма много общо с антропологичната възстановка на черепа, открит при разкопки в базиликата "Св. Ахилий" на острова в Малкото Преспанско езеро. Явно Самуил не изглежда достатъчно героично, за да бъде себе си. Трябва да бъде "напудрен", по думите на скулптора-патриот. Напомпан, нацепен и да гледа лошо със светещите си очи.

А иначе в гроба е открита и скъпоценна пурпурна тъкан, върху която в медальони, извезани със златни нишки, са били изобразени папагали. Те обаче явно са счетени за недостатъчно "патриотични" от скулптора, затова ги откриваме забутани в хастара на царското наметало. Вместо тях, върху гърдите на българския цар от паметника се мъдри огромен лъв в медальон, вдъхновен от каменен релеф от Стара Загора, който хронологически се отнася към периода на византийска власт над България, 11-12 век.

Скиптърът с двойния кръст е допустим, но токата на колана е пълен кич.

Това, от гледна точка на един археолог-медиевист в мое лице, са скандалните моменти около паметника (може би има какво да се каже и за меча, но не съм специалист по средновековни оръжия). Иначе никак не е скандално в центъра на София да има монумент на един значим български държавник, още по-малко е неподходящо местоположението му точно срещу скулптурната група на ослепените Самуилови воини.

Георги Сенгалевич, археолог

*Материалът е от Фейсбук

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.