loading...

сряда, 20 май 2015 г.

Русия разработи нов ядрен супер самолетоносач

Криловският държавен научноизследователски център е завършил разработката на проект на многофункционален ядрен суперавионосец 23000Е „Щорм”, съобщи военноаналитичният портал IHS Jane's. Заместник-директорът на центъра Валерий Поляков е съобщил за изданието, че мащабен модел на Project 23000E Storm ще бъде демонстриран на международния военноморски салон в Санкт Петербург през юли тази година.

„Многоцелевия авионосец е предназначен за провеждане на различни операции в отдалечени морски и океански региони, способен да нанася удари по морски и сухопътни цели на противника и да осигури бойна устойчивост и ПВО на корабни групировки” – цитира изданието думите на Валерий Поляков.

Конструктивната дължината на кораба е 330 м., ширина – 40 м., водоизместимост – 90-100 хиляди тона, максимална скорост – 30 възела (55 км/час). Авионосецът ще може да побере 4-5 хиляди души екипаж и ще е способен да изпълни задачи при вълнение на морето 6-7 бала (вълни с височина до 8 метра).

Порталът добавя, че по проекта корабът може да бъде снабден със стандартна силова установка, обаче тя може да бъде заменена с ядрен двигател.

Авиационната група на борда ще се състои от 80-90 летателни апарата: предвидена е възможност за базиране на изтребители Т-50 ПАКФА и МиГ-29К, самолети от системата за далечно радиолокационно откриване и вертолети от семейство Ка-27.

Изданието National Interest на свой ред отбелязва, че Русия има един самолетоносач (авионосен крайцер) „Адмирал Кузнецов”, разработен още по времето на СССР. Опитът от проектирането и реализацията на проекта трябва да помогне на Русия в създаването и производството на суперсамолетоносача.

Няма коментари :

Публикуване на коментар