Пропускане към основното съдържание

Задействан е план за създаване на Велика Албания

Съседна Македония потъна в двудневен траур насред антитерористична операция на полицията в Куманово, на по-малко от 70 км от българския граничен пункт Гюешево. Днес следобед, около 36 часа след началото на стрелбата в предградието Дива населба, властите в Скопие съобщиха, че са загинали 8 полицаи и 37 са били ранени, като са убити 14 терористи. Не стана ясно дали има и цивилни жертви.

Говорителят на македонското МВР Иво Котевски заяви, че е елиминирана най-опасната терористична група на Балканите, която имала близо 50 бойци в Куманово. Лидерите й били Сами Укшани, известен още като командир Соколи, командир Малишева - Мухамет Красничи, командир НАТО - Мирсад Ндрецай, командир Бегу - Бечир Ризай, и Дем Шеху. Трима от тях – граждани на Косово, са заловени заедно с още 30-ина граждани на Македония и един на Албания.

Полицията откри в Дива населба натъпкана с експлозиви кола, както и голям оръжеен арсенал. Според тв канала „Сител” и в. „Вечер” терористите планирали атаки срещу полицейските управления в Куманово, Тетово, Гостивар, Кичево и Заяс с цел дестабилизация на държавата. Убитите били с униформи на 113-а бригада на някогашната Армия за освобождение на Косово. По-рано т.нар. Армия за национално освобождение припозна терористите за свои членове и се зарече в декларация, цитирана от косовски медии, да продължи да воюва с македонската полиция и армия, за да се обединят териториите на Балканите с албанско население.

В Тирана видният пропагандист на Велика Албания Кочо Данай заяви, че „фашистът” Груевски стоял зад „войната” в Куманово. Външният министър на Албания Дитмир Бушати заяви, че е неприемливо всяка въоръжена група да се идентифицира на национална основа. Косовското МВнР пък апелира за сдържаност от всички страни и спазване правата на всички етнически общности в Македония. ЕС изрази "дълбоко безпокойство" и призова към действия, които да избегнат по-нататъшна ескалация.

Сръбският премиер Александър Вучич изпрати поне 500 спецполицаи на границите с Македония и Косово и заяви, че ще даде решителен отпор на всеки, който застраши териториалната цялост и стабилността на Сърбия. Поне 700 бежанци от Куманово избягаха в събота в албанските селища край сръбския град Прешево.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.