Пропускане към основното съдържание

Защо трябва да има смъртно наказание?

Убийството на младата студентка от Велико Търново    повдигна отново позабравения дебат "ЗА" и "ПРОТИВ" смъртното наказание у нас. Както винаги в България общественото мнение е разделено.

Трудно може да се каже, коя страна взима превес, но може би е крайно време да прозрем, че права имат и жертвите, а не само извършителите на престъпление. Хората, които са загубили свой роднина или близък имат право на възмездие, а ако щете дори на отмъщение. Нека правосъдието да гарантира това, иначе може да се върнем отново във времената на уличната справедливост, които не бяха толкова далеч. Противниците на смъртното наказание често казват - никой няма право да отнема човешки живот, но дали така ще мислят, ако някой изнасили и убие тяхното дете. 

Тогава болката ще е реална, а няма да се гледа само статистически на поредното извършено престъпление. Как една майка да отделя пари да храни убиеца на нейното дете? Защото именно това става, когато престъпникът получи доживотен затвор без право на замяна. Ние данъкоплатците го храним, осигуряваме му охрана, за да може той да продължи да съществува. Съществуване, което е гавра с убития, убитите и техните семейства и роднини. Именно затова не трябва да се прави на по-католици от папата, а да върнем справедливостта. Стига вече сме мислили само за престъпниците, да помислим, ама истински и за жертвите.

Надежда за превъзпитание от убиец в нормален човек, могат да имат само силно заблудени хора. "Вълкът кожата си мени, но нрава не". Диагнозата - убиец е напълно неизлечима болест. Именно затова смъртното наказание е метод, с който се е раздавало правосъдие преди хиляди години, та до днешно време. В една от най-силно развитите страни САЩ има смъртно наказание, и това би следвало да ни подскаже, че не само в ислямски държави съществува този метод на правосъдие. Може да звучи нечовешки, но единственото ефективно наказание за умишлено и жестоко убийство би следвало да бъде - смъртно наказание.

Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.