loading...

четвъртък, 26 март 2015 г.

Президентската република вдига стандарта на живот

Ако Турция стане президентска република от 2023 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението ще скочи на 25 000 долара от сегашните 11 000 долара, обещава държавният глава Реджеп Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".
Според него темповете на растеж в страната сега са се забавили заради прекаленото говорене в административната система.

"Необходими са нова конституция и президентска система в нова Турция. Когато приемем президентска система, повечето от нещата, на които сте свидетели в парламента, няма да се случват. Разногласията в правителството ще приключат", категоричен е Ердоган. Той припомня, че през 2002 г., когато управляващата Партия на справедливостта и развитието дойде на власт, БВП е бил 3 400 долара, а днес вече е 11 000 долара. 

Според Ердоган растежът не може повече да продължава заради сегашната парламентарна система. "Десет държави в Г-20 имат президентска система на управление. Защо не и Турция?", пита Ердоган.

На критиките на опозицията, че се стреми към президентска система, за да превърне управлението в Турция в еднолично и антидемократично, Ердоган дава за пример САЩ, Мексико, Бразилия и Франция, където това не се е случило.

Няма коментари :

Публикуване на коментар