Пропускане към основното съдържание

Как ще ги стигнем румънците...

В едно емблематично шоу, на великия Тодор Колев в средата на 90-те, той иронично питаше как ще ги стигнем американците. Че никога няма да ги достигнем, отдавна ни стана ясно. Сега го докарахме дотам, да се питаме кога ще ги стигнем румънците.

През 2007 година България и Румъния станаха пълноправни членове на ЕС. Дълги години след това, българските политици казваха, че напредъкът на държавата ни е много по-добър от този на северните ни съседи. Днес подобно говорене би изглеждало комично за всеки, който си позволи да прави паралел между двете държави, просто защото резултатите, които постига Румъния особено в сферата на правосъдието са само мечта за страната ни. Как успяха те?

Драстичната промяна в съдебната система на северните ни съседи започна през 2005 година. Тогава за министър на правосъдието там бе назначена Моника Маковей. Първото нещо, което промени започналата от нея реформа, бе да се създаде отдел „Антикорупция” към тяхната главна прокуратура. Целта на неговото създаване бе да се бори с корупцията във висшите етажи на властта. През 2005 година правителството, от което част е и госпожа Маковей въвежда много строг закон за имуществените декларации на политиците. Депутати, министри, прокурори и съдии бяха задължени да декларирват всички свои авоари и собственост върху недвижими имоти.

След публикуването на тези декларации, в страната започва безпрецедентна антикорупционна кампания, флагман на която е Моника Маковей. Обвинения в корупция бяха повдигнати срещу редица румънски политици като бившия премиер Адриан Нъстасе, Жорж Копос-вицепремиер в действащото тогава правителство, Сербан Михайлеску – бивш правителствен секретар и др.
Така постепенно, критиките към съдебната система на Румъния, бяха заменени от похвали за напредъка на страната от ЕК. Усърдната и резултатна работа на Моника Маковей й навлича много политически врагове и малко след влизането на страната в ЕС през 2007, тя е отстранена от постта си.

Днес борбата с корупцията в Румъния има ново лице и тя се казва Лаура Кьовеши. Заставайки начело на националната дирекция Антикорпуция, госпожа Кьовеши успява да достигне впечетляващите 93 процента на успешно приключили дела с наказателни присъди. Благодарение на нейната работа осъдителни присъди получиха един от най-богатите румънци Джиджи Бекали, най–големия медиен магнат Дан Войкулеску, футболната легенда Георге Попеску, бившия кандидат президент Елена Удря, десетки бивши министри и депутати. Най–шумното разследване бе срещу брата на президента, който я предложи за постта. Без значение от този факт Лаура Кьовеши го изправя пред съда по обвинение в корупция. В интервю пред българска медия тя казва:
Няма политик в страната, който да си помисли  да ми оказва натиск, защото знае, че веднага неговото име ще бъде огласено от мен в медиите.

Преди месец Румъния за втори пореден път получава положителен доклад от ЕК за своя напредък, най-вече в съдебната си система. Същият доклад за нашата страна на всички ни е ясно какво гласеше. Румъния се превърна в пример за страна, която постига напредък просто като въведе истинско върховенсво на закона.

Ние в България живеем в страната на невинните. 25 години всички политици, общественици и прочие, говорят, че държавата се разграбва, но до ден днешен няма осъдени и виновни затова. Може би там е и отговора защо Румъния бележи напредък, а ние от години тъпчем на едно място. В едно знаково изявление Моника Маковей казва: Ако успееш да изчистиш съдебната система,тя после ще успее да изчисти всичко останало. Дано дойде ден, в който и българските колеги на госпожа Маковей, разберат смисъла на нейните думи.

Георги Тодоров, специално за Bgpravda

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.