Пропускане към основното съдържание

България – самоизяждащата се държава


Въпреки странния карамбол във властта, при който искаха оставката на финансовия министър, а пък си я подаде вътрешният (наистина, колко нелепо стоеше г-н Вучков в кабинета със своята интелигентност, култура и уравновесеност…), без съмнение топ-новината на 2015 г. ще си остане изтегленият колосален 16-милиарден заем.


Заем, хвърлил в потрес провинциалната, наплашена, спестовна българска душа. Но, така или иначе, жребият бе хвърлен. И заемът бе взет. Горанов и президентът се опитаха да ни утешат, че бил извънредно изгоден, тъй като през последните 200 години не е имало по-ниски лихви в Европа. Кандърмите не бяха особено убедителни на фона на пресния гръцки опит, при който се видя, че обикновено пътят към фалита е постлан с изгодни заеми. Проблемът, господа, не е, че заемът е неизгоден, а че от тук нататък ще преживяваме/докато ни ги дават/ единствено с вземане на нови многомилиардни заеми, все едно – изгодни или неизгодни.

Единственото спасение е в радикалната промяна на социално-икономическата структура на държавата. В този си вид България е обречена държава. Самоизяждаща се държава, която ще гълта всеки нов заем, колкото и голям да е той…

Ето жестоките цифри, трасиращи пътя към фалита. По официална статистика българите в трудоспособна възраст са около 3 млн. Обаче сега почваме с изваждането. Според НСИ безработните са около 355 хил. Прибавяме още около 100 хил., които не са се регистрирали в бюрата по труда. Инвалидите гонят 700 хил. Стават 1,155 млн. Плюс държавните чиновници, полицията (тук сме на 8-о място в света по брой на полицаи на глава от населението!) и армията бройката стига 1,370 млн. Добавяме 127 хил. учители плюс няколко десетки хиляди учени, асистенти, преподаватели.

Всичко това изваждаме от 3-те млн. и остават около 1,5 млн., в реалния сектор, които реално би трябвало да произвеждат някакъв брутен вътрешен продукт. За съжаление трябва да продължим с изваждането. НСИ твърди, че турската етническа общност наброява 588 хил., което абсолютно не може да бъде вярно, тъй като от Освобождението до днес този етнос у нас винаги е бил около 10% от населението. Не случайно на парламентарни избори то е стигало до 660 хил. гласа. По данни на статистиката циганите са 430 хил., но според далеч по меродавния Цветелин Кънчев неговите мургави събратя са 870 хил. Така коректното число общо на двата етноса е 1,6 млн. В трудоспособна възраст от тях са около 1/3, или около 600 хил. Неграмотните от циганската общност са над 100 хил., а безработицата е над 90%. Турците пък основно се занимават с отглеждане на тютюн, но този бизнес е на изчезване, а докато почнат да садят на негово място билки, както ги съветват евроекспертите, ще изтече доста вода. В кризата строителството катастрофира и им отне и другото важно препитание. Изваждаме от 1,5 млн. още около 300 хил. практически безработни от етносите и остават в най-добрия случай 1,2 млн., които реално произвеждат БВП. В това число ескимосите и марсианците, чието наличие НСИ прилежно е отчела, плюс 500-те хил. официални алкохолици.

Като теглим чертата, излиза, че от 7,3-милионното население на България хората, които не произвеждат, а само консумират, са повече от 6 млн. души. Т.е., един произвежда – шестима ядат. Това е формулата на БГ-икономиката, на самоизяждащата се държава. Ето го и обяснението защо години наред сме най-бедната страна в ЕС. Още по-лошото е, че сме и най-безперспективната. А най-лошото от всичко е, че никой нищо не прави по проблема, въпреки че той е известен на мнозина. Просто с всички сили да тичаме към пропастта, затворили очи, за да нея виждаме.

Лично аз не мога да направя нищо, освен да задавам въпроси.

Нормален ли е, да кажем, следният факт: мощната икономика на Белгия с население от 10 млн. души да издържа 80 хил. служители в държавната администрация, а хилавата българска икономика, при малко над 7 млн. население, да хрантути близо 130 хил. души в администрацията?! Близко е до ума, че половината ни чиновници трябва да бъдат съкратени. Но никой не смее. Свидетели сме на абсолютен парадокс: колкото повече намалява населението на страната, толкова повече се увеличава държавната администрация!? През 2001 г. тя е била 88 хил. души, 2009-а – 118 хил, а сега клони към 130 хил. Защо са ни необходими цели 28 области със съответната безбройна, безполезна и корумпирана администрация? Нима 6 области при малка държава като нашата не са достатъчни? Защо при намаляващо население са ни толкова много общини със съответните чиновници, които отегчено си клатят краката за едната заплатка, но пък ентусиазирано и задружно пречат на гражданите и бизнеса?

Защо трябва да сме държавата с най-много депутати и полицаи на глава от населението в Европа? Какъв е ефектът – нулев. Отиващият си министър Вучков има смелостта да съобщи, че само 1,5% от милиардният бюджет на МВР отива за оперативно-издирвателна дейност, всичко останало за заплати, бензин, порциони, дрехи и пр.

Редно ли е родните депутати да получават най-голямата партийна субсидия в ЕС? Защо им е? За да харчат техните партийни вождове за луксозни воаяжи в скъпи парижки хотели по 14-15 хил. евро за седмица? И да им чистят хотелските стаи за по 700 евро на ден? В парламентите на свръхбогатата Англия служебни коли няма, в Кипър и Малта имат по 2, в Австрия 3 – на председателя на парламента и на заместниците му. А в нашето Народно събрание са си накупили почти 100!? Освен председателят и 8-те/!!/ му заместници още 3 дузини шефове на парламентарни комисии разполагат с персонални лимузини и двама шофьори на денонощно обслужване! Защо? Нека се возят със собствените си автомобили. Или пък на градския и железопътния транспорт. Да видят на живо резултатите от законодателните си реформи.

Никъде по света няма толкова много служебни коли, колкото у нас. По брой на служебните коли на глава от населението сме абсолютни шампиони. Те са десетки хиляди. Всяко министерство, агенция, комисия, общини, кметства, държавни предприятия и пр. трошат грешни народни пари за шофьори, заплати, консумативи, бензин, поддръжка, застраховки, ремонти и пр., и т.н. и т.н. Пир по време на преход.

Ще дам само два примера като пряк свидетел. В Държавна агенция «Архиви» по времето на Тройната коалиция има само 2 служебни леки коли. След прословутите рестрикции на Дянков архиварските шефове се сдобиват с 10 служебни лимузини, от които 8 персонални. Аналогично е положението и в Агенцията за българите в чужбина. Тя наброява едва двайсетина човека, но те имат трима големи началници, и тримата също със скъпи персонални автомобила. През 2010 г. външният министър Н. Младенов предлага тази агенция да се закрие и да стане дирекция във външно министерство, както е била дълги години, което би спестило на бюджета стотици хиляди лева. Верен на политиката си, обаче, Дянков отказва. Ако този отказ се остойности, ще излезе, че благодарение на дянковите “рестрикции” българските данъкоплатци плащат над 100 хил. лв. годишно за глезотиите на разни чиновници само в две малки агенции!

Впрочем, шефът на агенцията за българите в чужбина идва по партийна линия от Държавна агенция „Архиви”, където е работил нещо средно между домакин и закупчик. Защо и е необходима на държавата такава агенция с такива пародийни началници?

Умножете двата примера от тези две малки агенции по 100, по 1000, и ще видите какви колосални ресурси изтичат в необятния и нерентабилен публичен и чиновнически сектор, който отдавна е задушил реалния. С култовия 16 милиарден заем ножът очевидно опря да кокала. И който разсече гордиевия възел на самоизяждащата се българска държава, ще бъде честван от признателните българи като новият Освободител на България от душманското чиновническо робство.

Коментари

  1. Мрачно и тъжно,но е факт! Мафиотско фафистко робство е това, ни по-вече ни по-малко! И като се прибавят и мързеливите "промити" олигархични мозъци на които доста народец слугува за жълти стотинки,картинката става на пълно ясна! Ако продължаваме така за още 5-6 години в България българи няма да останат! И най-смешножалкото е чакането някой да дойде да ни реши проблемите! Ако някой се чувства отговорен за бъдещето на България да заповяда,да станем и да си оправим нещата! Хайдееее! Има ли такива?

    ОтговорИзтриване
  2. техническа грешка: - фафистко да се фашистко Сърдечни извинения за грешката.

    ОтговорИзтриване
  3. Как получих спешен заем от 100 000 в рамките на 24 часа, за да започна собствен бизнес от най-добрите заемни онлайн услуги, свържете се с имейла на компанията за обработка на вашия заем, ако се интересувате: имейл >>>> bestloanonlineservice@hotmail.com <<<< или се свържете с WhatsApp @ + 1 443 281 3404

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.