loading...

петък, 13 март 2015 г.

Време е на слугинажът в българската история да се сложи край

Кан Аспарух
Художник - Васил Горанов
Опитите на казионната българска историография да наложи тезата за късно приемане на християнството в България през IX век при управлението на Борис-Михаил десетилетия наред се увенчават с успех. Фактите обаче говорят друго.


Християнството има много силни корени сред българите, още по времето на траките, а и по-късно. Създателят на ,,Стара Велика България'' Кубрат - баща на Аспарух, създал Дунавска България е християнин. И за това има сигурни доказателства, както писмени, така и артефакти, проучени от историци и археолози. Писмените сведения на византийските хронисти са категорични. Кубрат е християнин. И е приел християнството по време на дългия си престой в Константинопол, където се сприятелява с бъдещият император Ираклий. Няма как да не е християнин след като е удостоен с почетната византийска титла,,патриций'' през 635г. Такава титла на езичници не се дава.

И това е стриктно прилагана практика във византийската политика. Находките в погребението в Малая Перешчепина в Украйна, свързвано безспорно с Кубрат потвърждават тезата, че той е християнин. Погребението там е по християнски обичай с християнски култ и символика. Има и християнски съдове- дискос. Няма как в гроба на един езически владетел да има християнски предмети. И не само Кубрат е християнин, а и целият род Дуло. Синът на Кубрат Аспарух също е християнин, което се доказва от находките в съкровището в Над Сент Миклош, в Трансилвания, датирано от 693г.- 7 години преди предполагаемата смърт на Аспарух в бой с хазарите по източната българска граница. Синът на Аспарух Тервел също е християнин. И той подобно на Кубрат е удостоен от Византия с християнска титла ,кесар'' през 705г. заради помощта, която дава на ексимператора Юстиниан II при връщането му на престола.

Така че време е българските историци, ако наистина са български да започват да изричат тези факти, свързани с ранното християнство сред българите, да ревизират много голяма част от описаното за т.нар. езически период и да спрат да ни насаждат вредните теории за тюрските корени на българите,за бог Тангра и за православието като ,,истинското'' и типично българско християнство. Време е на слугинажът в българската история да се сложи край.

Проф. Рашо Рашев


1 коментар :

  1. Бог да го прости професора!Изказвам се по принцип!Няма Канове,ханове,кханове,като титли на българските владетели!Това е препратка към азиатския произход на българите,което е манипулация и лъжа.Има Именик на българските владетели,където се споменава,че те," КНЯЗЕТЕ,управляваха оттатък Дунава с остригани глави.. "Така че,КНЯЗЕ е правилно да се казва и дава отговор на многто въпроси! Ония нека си викат ханове! Не се гаси туй що не гасне!
    Ник

    ОтговорИзтриване