loading...

петък, 6 февруари 2015 г.

Сегашното саниране ще "убие" панелните блокове

Гаранционният срок за технологично използване на панелни блокове, строени през 1970-година, е 50 години.

Слабата част между самите панели е сглобката между тях и заварените съединения. Напълно възможно е те да са скъсани, корозирали, да са изгнили. За миналата година има 8 случая на паднали панели. Не бих се учудил, ако продължат да падат. По видими белези няма как да се направи констатация за конструктивната устойчивост на тези панели, защото сглобката е вътре. За да се достигне до нея, или трябва да се разкопае, за се изкопаят дупки, да се направи оглед на тези заварени съединения или трябва да бъде проведен контрол, съобразно радиография, което означава сградите да бъдат евакуирани.

Саниране на сграда означава укрепване и оздравяване на самата сграда, обновяване на всички части ВиК, ел, инсталации. Това означава саниране. Проектът за енергийна ефективност, опаковане със стиропор, катализира процеса на стареене на сградата!

Колкото и да са здрави самите панели, компрометиращото място в тази технология са заварките. Те деградират бързо. А практиката панелките да се обвиват със стиропор, утежнява още повече положението, защото тераколът, с който се залепва, не пропуска изпаренията и заварките корозират още по-бързо.

Светозар Момчилов, инспектор по заварки

* Заглавието е на редакцията

Няма коментари :

Публикуване на коментар