Пропускане към основното съдържание

Сегашното саниране ще "убие" панелните блокове

Гаранционният срок за технологично използване на панелни блокове, строени през 1970-година, е 50 години.

Слабата част между самите панели е сглобката между тях и заварените съединения. Напълно възможно е те да са скъсани, корозирали, да са изгнили. За миналата година има 8 случая на паднали панели. Не бих се учудил, ако продължат да падат. По видими белези няма как да се направи констатация за конструктивната устойчивост на тези панели, защото сглобката е вътре. За да се достигне до нея, или трябва да се разкопае, за се изкопаят дупки, да се направи оглед на тези заварени съединения или трябва да бъде проведен контрол, съобразно радиография, което означава сградите да бъдат евакуирани.

Саниране на сграда означава укрепване и оздравяване на самата сграда, обновяване на всички части ВиК, ел, инсталации. Това означава саниране. Проектът за енергийна ефективност, опаковане със стиропор, катализира процеса на стареене на сградата!

Колкото и да са здрави самите панели, компрометиращото място в тази технология са заварките. Те деградират бързо. А практиката панелките да се обвиват със стиропор, утежнява още повече положението, защото тераколът, с който се залепва, не пропуска изпаренията и заварките корозират още по-бързо.

Светозар Момчилов, инспектор по заварки

* Заглавието е на редакцията

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.