loading...

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Наши сънародници воюват едни срещу други в Донбас

Войната в Украйна хвърли на фронта българи срещу българи. Едните са насилствено мобилизирани в редовната армия, а другите са в опълчението на сепаратистите. За това алармираха пред "Стандарт" представители на българските общности в Украйна.

"Имам двама племенници на 19 и 20 г., които получиха призовки за украинската армия. В същото време в Донецк живеят братовчеди, чийто син се бие за проруските опълченци. Представяте ли си какъв кошмар е, ако те трябва да стрелят един срещу друг", обяснява ужасната ситуация 54-годишен бесарабски българин от село Голица, който държи името му да не бъде огласено.

Според неофициална информация в Украйна живеят между 500 000 и милион наши сънародници. Повечето от тях са в паника заради масовата мобилизация, обявена от киевските власти. Все пак тази цифра изглежда леко преувеличена, но едно е сигурно... конфликтът в бившата членка на СССР започва да става доста заплашителен и за България!

Активното разнасяне на повиквателни за бесарабски българи в Болградска област вдигна накрак над 300 майки в село Дмитровка и още 400 в Нови Трояни, които протестираха против мобилизацията на техните синове.

Бесарабия е притеснена и превъзбудена от четвъртата вълна мобилизация. При първите три вълни реално много малко хора заминаха към източните територии, където има бойни действия. Но сега мобилизацията е масова. В моето родно село, където са 700 жители, са разпратени 140 призовки, коментира пред Фактор бесарабска българка, чиито брат е привикан от армията.

По думите на нашите сънародници в Болград пък те са притискани да приемат повиквателни и ходят на медицински прегледи, за да се попълва спешно киевската армия, след като военният министър на Украйна Степан Полторак призна, че на практика мобилизацията върви към провал.


Няма коментари :

Публикуване на коментар