loading...

четвъртък, 5 февруари 2015 г.

ШОК: Увеличават данъка на санираните сгради

Данъкът на жилищата в санираните сгради ще се увеличи. Съвсем нормално и логично е, защото апартаментът ще повиши своята стойност и ще бъде удължен неговият срок на годност. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Бургас, където разясни подробности относно дейностите, свързани с безвъзмездното саниране. Тя добави, че това увеличение няма да е драстично, но такова ще има.

По програмата за саниране могат да кандидатстват жилищни сгради, проектирани до или преди април 1999 г. и имащи най-малко 36 апартамента в тях. Техните стопани трябва да регистрират Сдружение на собствениците, което като юридическо лице да кандидатства по програмата. Изискването е в това сдружение да се включат минимум 67% от всички собственици на жилищата в сградата. Но за да бъде включена в програмата, е необходимо съгласието на притежателите на абсолютно всички апартаменти.

Това се налага, тъй като по време на санирането работниците ще трябва да имат достъп до всички жилища, а по закон никой няма право да влиза в дома на човек без неговото изрично съгласие. Това на практика означава, че дори един собственик да не се разпише, че допуска служители на фирмите по саниране в апартамента, то блокът няма да бъде одобрен по програмата.

На въпрос как това ще се случи при наличието на жилища, чиито собственици са в неизвестност и съседите не разполагат с техни координати, Лиляна Павлова заяви, че за тяхното издирване помощ ще окаже Община Бургас, където има регистри на всички собственици, предаде topnovini.bg. За тези апартаменти, чиито притежатели са починали, ще се търсят техните наследници. Ако те са няколко, то ще е необходимо съгласието само на един от тях.

Министър Лиляна Павлова подчерта, че санирането обхваща общите части на сградата, покривните пространства, входовете, стълбищните клетки и индивидуалната дограма на всеки апартамент и стената, на която се намира прозорецът и съответно дограмата, която се сменя. Но вътре в апартаментите няма да се извършва ремонт, нито ще се подменя обзавеждането. Същото се отнася и до ВиК инсталацията в самите жилища. Не се предвижда и поставяне на нови асансьори в сградите.

Програмата за санирането започва от първи февруари и ще продължи две години. Няма определен срок, в който да се кандидатства по нея, това може да бъде направено през всичките 24 месеца.

Няма коментари :

Публикуване на коментар