Пропускане към основното съдържание

УЖАС: Една пета от язовирите са опасни. Концесионери са бетонирали преливници


Една статия от 2012 година звучи стряскащо актуално.
Около 500-600 са опасните язовири в страната, чиято спешна проверка вече е започнало държавното дружество "Язовири и Каскади”. Парарлелна инспекция прави фирмата "Напоителни системи”.

В момента най-тревожно е състоянието на язовир "Елена” в Хасковско, където концесионерът е бетонирал изпускателните кранове, за да не загуби рибата, но положението е овладяно, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти в събота. Самият той се включи в инспекция на язовирите "Кричим” и "Въча”, които и в момента са в системата на "Язовири и Каскади” (ЯК).

Дружеството,  което е част от "Националната електрическа компания” (НЕК), бе натоварено в сряда от правителството с "брутални” правомощия по контрола върху техническото състояние на всички язовири. Освен това дружеството ще стане концесионер на досегашните си 27 и още 24 големи язовира, които досега бяха сред активите на регионалното министерство и на държавната фирма "Напоителни системи”. НЕК ще прибави към своите водноелектрически централи още няколко съоръжения с обща мощност 29 мегавата, досегашна собственост на "Напоителни системи”, съобщи в събота шефът на НЕК Михаил Андонов.

В следващите десет дни експертите на НЕК ще  направят анализ на състоянието на тезе около 600 язовира, които са около 1/5 от всички изкуствени водоеми в страната, и ще дадат предписания за оправянето им. По думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, основните проблеми на тези съоръжения са, че техните концесионери са бетонирали изпускателните кранове или са сложили мрежи и изкуствени стени на преливниците им, за да запазят развъжданата във водоемите риба. Сега този бетон ще се разбива, за да може язовирите при нужда да се изпускат контролирано. Именно бетонирани кранове на яз. "Елена” са довели до критичното му състояние. Възможно е на по-късен етап да се наложи и взривяване на тази язовирна стена.

Спешно почистване на поречията след водоемите

По думите на Трайков състоянието на всички язовири, стопанисвани от ЯК, е добро и дори онези съоръжения, които в предишните дни са преливали контролирано, вече са спрели. Проверката му установи проблем само на яз. "Кричим” и то в поречието на реката след зоната на съоръжението. Коритото е непочистено и затова още в неделя-понеделник, след разрешение от горското стопанство, заедно с общината, ще се започне изсичането на дървесината и растителността, затлачили коритото.

Всичко това ще се направи със собствен ресурс, няма да се наемат фирми. Добитата дървесина пък ще се даде безвъзмездно на община Кричим, за да може с парите от продажбата й да се финансират бъдещи действия по поддръжката на коритото на реката чисто, обясни Добрев.
След приключване на десетдневните проверки на всички общини, на чиято територия средно има по двадесетина опасни язовира, ще им се даде определен период от време да приведат водоемите си в добро техническо състояние. Най-опасните ще бъдат съборени, но не може да се каже за каква част от всички язовири става въпрос.
В проверките са включени и експерти от дружествата "Хидроелектроинвест“ и "Електроенергиен системен оператор”.

Ако не променим системата на управление и контрол на язовирите, скръбта ни за загиналите хора при бедствието в село Бисер ще се окаже фалшива, коментира министър Трайков. Той апелира към кметовете да осигурят коректна и бърза информация за състоянието на водоемите в техните общини. Има множество малки язовири, строени преди години, които не отговарят на нормите за безопасност и не се водят в никакви регистри. Разчитаме на кметовете да изясним докрай ситуацията с тях, каза той.

Инвестиции в съоръженията, дори и общината да изпадне в дефицит

Трайков не се нае да коментира колко ще струва оправянето на язовирите, но посочи, че "когато е застрашен човешкият живот, оправдание "нямаме пари” не е приемливо”. Според него тези мерки трябва да се предприемат, дори да са за сметка на временен дефицит в общинските бюджети или местните власти да теглят кредити.

"Струва ми се малко, да не кажа и кретенско, сега да се мислят откъде да се вземат пари за укрепване и ремонт", каза по-рано през деня пред „Дарик” министърът."Всички местни власти да бъдат така добри да решат този въпрос", призова той и посочи, че край много от язовирите има треви, дървета, сметища и дори строителство.

"Държавата поема лидерството в тези дейности - ще помага с контрола, ще даде пари, където е необходимо", заяви Трайков. След това обаче уточни, че той не е финансов министър и може да каже само "къде какво да се направи".

Токът нямало да поскъпне заради новите разходи на НЕК

Натоварването на ЯК с контрола върху състоянието на язовирите ще увеличи разходите на дружеството с около 10-15 процента, макар точни счетоводни изчисления да не са правени, посочи Михаил Андонов. В момента предприятието харчи по 10-12 млн. лв. годишно за поддръжката на язовирите. По думите на шефа на НЕК нарастването на разходите за контрола върху язовирите няма да увеличи цените на електроенергията, тъй като при сегашното пълноводие на реките водните централи ще успеят да компенсират разликите с по-голямо производство.

Андонов все пак посочи, че ще се направят допълнителни разчети преди в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да се внесе заявлението за ръст на цената на тока на НЕК от 1 юли. В края на декември Андонов посочи, че токът трябва да поскъпне с 4.5 на сто.
Трайков не пожела да коментира проблема с прехвърлянето на отговорността за собствеността на язовир "Иваново” над харманлийското село Бисер, което бе залято след скъсване на язовирната стена и загинаха десет души. Той все пак посочи, чее "абсурдно" една седмица да не се знае чия е собственосттавърху водоема. "В момента това не ме интересува, а е важно да не се случват повече такива неща. Не ме интересува и не е мой ангажимент да търся кой колко процента има от язовира. Важното е да свърша моята работа", категоричен бе Трайков.

Глоби за саботьори

Министърът посочи още, че в момента в българското законодателство няма предвидени санкции за юридически или физически лица, които умишлено са бетонирали изпускателни кранове или са препречили преливниците, за да запазят рибата си. Това обаче се очаква да се промени с подготвяните вече от междуведомствена група поправки в Закона за водите, допълни заместникът му Делян Добрев. Той обясни още, че освен национален регистър на всички водни съоръжения, се предвижда техните соббственици да бъдат длъжни да изготвят технически паспорти на язовирите.

За отговорността и Министерството на бедствията

На въпрос дали близо 3000 язовира трябва да се контролират от един екип, който досега е отговарял за много по-малко, Трайков отговори: "Обратното е правено 20 години досега. Нали знаете каква е дефинициятаза глупак – до правиш едни и същи действия и да очакваш различен резултат”.

Министърът смята,че Министерството по бедствията и авариите е било много тежка структура, в която са работели много хора, а в същото време при управлението на предишното правителство, когато имаше такова министерство, станаподобна  трагедия вЦар Калоян, която също взе жертви.

mediapool.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.