loading...

събота, 21 февруари 2015 г.

Задава се бежанска вълна към България от Украйна

31-годишният Виталий Дрозда, който е с български корени, пристигна в България, за да избегне участие във войната в Източна Украйна. Със съдействието на Асоциацията на българите по света той е намерил убежище в село Гурково, община Балчик. Дрозда очаква у нас да пристигне и семейството му, както и още много българи, които не искат да участват във войната, съобщи БНР.

Виталий Дрозда е с български корени. Разказва, че сега в Украйна е страшно. Стрелят, а двама негови приятели са убити. Не иска да убива славяни и не е взел повиквателната:

Корените ми са оттук. Леля ми живее във Велико Търново. Започнаха да призовават за братоубийство. Започнаха да мобилизират и да заставят да се убиват славяни. Обстановката е напрегната. Стрелят, както стреляха в Дебалцево, така стрелят и в Донецк.

Ивайло Джелянов е от село Гурково, община Балчик. Той казва, че съселяните му и той са готови да приемат сънародниците си от Украйна и ще им осигурят домове. Мисли, че това е дълг на всеки българин.

Сега на първо време ще бъде настанен в къщата на едно семейство. Там мъжът веднага изрази готовност да го посрещне и след това ще му бъде дадена къща в селото. На въпрос дали са готови да приемат българи от Украйна, отговарят:

Мнозинството от тях - да. Аз мисля, че целият народ е гостоприемен, когато става въпрос за сънародници от чужбина.

Няма коментари :

Публикуване на коментар