loading...

понеделник, 9 февруари 2015 г.

Украинските българи се вдигат на въстание

Българското дружество Св. св. Кирил и Методий - Одеса, Украйна, излезе с апел до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов, председателката на Народното събрание Цецка Цачева и др.

В апела се казва:

„Днес всяко българско село минава пред трагедията на четвърта мобилизация в Украйна. Стотици повиквателни се изписват за всяко село. Големи български села се вдигат на въстание. Българските младежи, мъже от активна възраст напускат родните огнища, заминават за чужбина, за да не участват в гражданска война в Източна Украйна.

Дружество Св. Св. Кирил и Методий със скромни възможности организира хуманитарна пратка 5 тона за българите в Донецк и Луганск. Р. България каква пратка организира за българите в Донецк? Хуманитарна ли? Обаче, както и преди, оставаме с чувство, че сме сами. Сами във всичко. Ние не чуваме гласа на България. Преди 1989 г. не го чувахме, чувахме за някаква си 16-а република на СССР. Днес не чуваме изобщо българския глас за нас. България мълчи...

Ще изложи ли Р. България главни точки, необходими днес за Българска Бесарабия, ще избистри ли българската държава своята позиция днес, която би позволила поне да се интересува публично за съдбата на българите в Украйна, да застане пред международни институции, като естествен представител на своите сънародници, които в миналото също са положили основите на свободна България, за да брани интересите на българите и българщина тук пред света?! Коя държава ще отстоява нашите права? Къде има още втора българска държава?!Бесарабия в миналото, както е била люлка на българската държава, така била и родина на българското опълчение, борещо се за свободна българска държава. Днес България ще се застъпи ли за националните правдини и културно-социалните свободи на компактно българско население в Бесарабия?"

В Украйна българите са около 300 000 души, от които предполагаеми 150 000 мъже. Те живеят в рускоезични региони в непосредствена близост до фронтовата линия и до Крим - съответно Херсонска, Одеска и Николаевска област.

"С ръка на сърцето мога да заявя, че абсолютно никой от нашите бесарабски българи не иска да воюва на фронта", категорична е пред Стандарт Мария Гайдаржи, председател на Болградския районен съвет. От Според нея сънародниците ни в Украйна се надяват страната ни да задейства механизъм за експресно получаване на българско гражданство и изпращане на хуманитарна помощ за изпадналите в беда наши сънародници в Украйна. Нашите алармираха, че страната ни е внесла 500 000 лв. в дарителския фонд за лечение на ранени украински войници към края на 2014 г., но не се е погрижила за сънародниците си в Бесарабия, които се нуждаят от храна и гориво.

Няма коментари :

Публикуване на коментар