loading...

вторник, 17 февруари 2015 г.

Съдят полицая, бил протестиращи, от "Нощта на белия автобус"

Прокуратурата даде начало на делото срещу униформения, който налагаше с палката си протестиращи срещу кабинета "Орешарски" в "Нощта на белия автобус" на 24 юли вечерта.

Веселин Денчев, който е част от жандармерията, е единственият полицай, който ще бъде съден по обвинение за неправомерно полицейско насилие.

В "Нощта на белия автобус" той бе заснет от журналисти как бие протестиращи без причина.

По закон наказанието е 3 години затвор, но Денчев не е осъждан и според юристи го грози само глоба до 5000 лева.

В нощта на 23 срещу 24 юли 2014 г. Веселин Денчев е част от стотиците служители на МВР, които пазят парламента от протестиращите.

Положението тогава стана се влоши, след като депутатите опитаха да напуснат парламента в бял автобус, като минат пазени от полицията през обръча от протестиращи. Протестиращите започнаха да мятат камъни по превозното средство, а силите на реда се опитаха да ги изблъскат от пътя си, като много униформени използваха неправомерна сила.

1 коментар :

  1. Много ми е интересно ,как така хем срещу тях летят камъни,хем били използвали неправомерно сила?!Доколкото знам закона позволява единствено на полицията да използва сила.А като се има в предвид,че и срещу тях летят камъни...В Щатите щеше да има застреляни.Що за тъпа държава и народ сте?!?!

    ОтговорИзтриване