Пропускане към основното съдържание

Шест куршума осветиха модeла КОЙ в Пазарджик, кметът Тодор Попов особено близък до Делян Пеевски

Шест куршума в тялото на Татяна Стоянова, началник на кабинета на пазарджишкия кмет, повдигнаха плътната завеса за невидимото феодализиране на българските общини през последните години. Пазарджик се оказа типичният пример в тази посока.
В общественото пространство бяха лансирани няколко версии за кървавата екзикуция – икономически мотиви, политически причини и лични мотиви, но все още разследващите нямат заподозрян, а истинската причина за хладнокръвното убийство сякаш се размива между многото интереси, заплетени около кмета Тодор Попов и жертвата.

По-малко от 24 часа след разстрела, преди да са изяснени всички обстоятелства и събрани всички доказателства, държавното обвинение се опита да насочи общественото внимание към версията, че най-вероятно мотивите за ужасяващото престъпление са лични. Какви са основанията за тази прибързана позиция - може би обществото трябва търси в заплетените интереси между политици, кметство, полиция, прокуратура и съдебна власт в Пазарджик. Те са табу за местната общественост, но това съвсем не означава, че не съществуват и хората, които не усещат ефектът им на гърба си.

Друг ракурс на кървавата драма се опита да даде шефът на вътрешната комисия в парламента ген. Атанас Атанасов. Според него община Пазарджик се управлява "тоталитарно", става дума за сигнали за сериозни нарушения с обществени поръчки и публично-частно партньорство, и вероятно там трябва да се крие и причината за трагедията. Бившият шеф на контраразузнаването посочи, че само преди 2 месеца при него е пристигнал сигнал за много тежка обвързаност между представители на МВР, кметската власт и прокуратурата, чрез която се отмъкват бизнеси и се мачка предприемачеството в района. Сигналът не бил анонимен, а подписан от конкретно лице. Атанасов го изпратил до главния прокурор Цацаров, но и до днес няма отговор.

Татяна Стоянова е била не просто чиновник в кметската администрация, а дясната ръка на Тодор Попов и то повече от 15 години. Тя е човекът за специални поръчки, въпреки, че само часове след убийството й градоначалникът се опита да омаловажи ролята й. Самият Попов е личност, с доста спорна биография. Неговата политическа кариера започва като общински съветник от никому вече известната партия на Арлин Антонов. По късно преминава в Партията на свободните демократи на Сифиянски, след което се ориентира към създаването на гражданско сдружение за Пазарджик, от което е избран втори мандат за кмет на града. Попов колаборира ловко със сините, а на последните местни избори е подкрепен от ГЕРБ, но доста бързо се е преориентирал, завъртайки кормилото на властта към ДПС.

Именно с подкрепата на етническата партия Попов си извоюва мястото на председател на Сдружението на българските общини, подкрепен мощно от кметовете на Доган в смесените райони, твърдят негови колеги. В Пазарджик, а и сред политиците в София съвсем не е тайна, че Попов е в много топли отношения със скандално известния депутат Делян Пеевски, който последните мандати влиза в парламента именно с гласовете на избирателите от Пазарджик. За тази връзка публично не се говори, а медиите не пишат и за влиянието на производител на алкохол, въпреки че в общината все по-осезаемо усещат, че моделът КОЙ се е настанил и на тяхна територия.

Чрез него се управляват почти всички проекти, кешират се парите от еврофондове, а Пазарджик все по-осезаемо се превръща в типичната “корпоративна община”.

Тайните зависимости на модела действат безотказно и по време на избори. ДПС подкрепя мощно Попов за кметския пост, а в замяна на това той им връща жеста, събирайки чрез структурите си гласове за кандидат- депутатите на Местан, коментират политици от района. Никой в Пазарджик не отрича положителните промени в града – нови детски градини, ремонтирани улици, подобрена инфраструктура и пр.. Но паралелно с това общината е и с най-големи задължения към кредитни институции, включително и към фалиралата КТБ. Задлъжнялостта към банки обаче не пречи на кмета да се движи от години с джип БМВ, а жена му парадира с джип Инфинити, отбелязват местни издания. Висок стандарт е демонстрирала и убитата Стоянова. Служителката със 700 лв. заплата обитава нова луксозна кооперация, вози се на личен джип, сменя непрекъснато шикозни тоалети.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов и Татяна Стоянова са се ползвали с нерегламентирани придобивки, които не отговаряли на заплатите им на държавни служители. Една от тях била мистериозна луксозна вила в с. Паталеница до града. Това заяви общинският съветник от БСП лява България Димитър Димитров. Според него с течение на годините Татяна Димитрова се превърна в силен човек в общината.

Тя взимала решенията, вместо кмета, категоричен е Димитров. Все повече в града се говори за лобиране за икономическа сделка, която обаче по-късно се провалила. Общинският съветник Димитър Димитров повдига завесата на мълчанието, разказвайки за скандално решение за общински терен. Той се използвал за паркинг, но бил продаден за доста висока цена. Фирмата, спечелила търга, обаче и до сега не си е получила депозита по лично нареждане на Татяна Стоянова, каза още депутатът.

От проверка в документацията на кметството става ясно, че има подадени десетки сигнали за корупционни решения, по които е работила общината и лично кметът Тодор Попов. А според общинаря Татяна Стоянова е контролирала изпълнението на взетите решения.

През сълзи кметът Тодор Попов се кълне, че убийството не е свързано с работата на неговата дясна ръка. Той безспорно има най-голям интерес от тази версия. Но тя дори и да се окаже вярната, федоалното управление на Пазарджик по модела КОЙ вече трудно може да бъде прикривано.

В града се надигат обществени искания за пълна ревизия на общината, надзор на подписаните договори и обществени поръчки, а проверките и разследването да се правят не от местни кадри, а от независими експерти от София.

Огнян Стоенелов, faktor.bg

Коментари

  1. Колкото и независими да са порите и връзките бързо ще решат проблема!

    ОтговорИзтриване
  2. Извинявам се за техническата грешка до се чете -парите

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.