Пропускане към основното съдържание

Как един пациент от Кюстендил е принуден да обикаля болници!

Пациентът Николай Христов е бил принуден да обикаля болници, като се започне от Кюстендил, където живее и се стигне до София. Негов роднина се свърза с редакцията на Livenews, за да разкаже за преживените премеждия.

Състоянието на мъжа, който е 57-ми набор и е страдал от пневмония се влошава в нощта на осми срещу девети януари. Мъжът е стигнал сам пеша до болницата в Кюстендил в два часа през нощта. Христов е живял на 300 метра от болницата, но това разстояние го е вървял цял час, тъй като от силния задух, който е получил не е могъл да говори и да си извика сам линейка. Бил е настанен в интензивния сектор. На следващия ден е бил посетен от свой близък, дежурният доктор е обяснил, че мъжът има двустранна бронхопневмония с възпален бял дроб и остра дихателна недостатъчност. Имало е опасност за живота на пациента. Ако състоянието е продължило да се влошава е щяло да се стигне до интубиране, това е накарало роднината на Николай да поиска той да бъда транспортиран в болница в София.

За целта обаче е трябвало предварително да има съгласие от лекар в столицата, който да приеме пациента. Действието на всичко това обаче се развива следобед и се оказва, че връзката с доктор, който е на работа в болница след 14.00 часа е доста проблематична. Затова роднината на Николай Христов решава да го доведе в София и без това предварително съгласие, но с предварително подготвени документи от болницата в Кюстендил и със медицински екип и линейка подсигурена от лечебното заведение в града. В 21,30 часа вечерта на 9-ти януари линейката от Кюстендил пристига във ВМА, от където отказват да приемат пациента с обяснението, че нямат дежурен пулмолог и не могат да го приемат без преглед от този специалист. И така те биват препратени към Света София-белодробната болница, която е най-близо до ВМА. 

Отделно от това дежурният охранител във ВМА явно е бил почерпен, защото е лъхал на алкохол, твърди роднината на пациента и освен това се е държал агресивно. Все пак Николай Христов е приет по-късно в болница "Света София" поради спешното си състояние, но се оказва, че при него в лечебното заведение трябва да има човек придружител. Пациентът е изпратен от Кюстендилската болница само с направление от личен лекар (ДЖИПИ), а не и от самата болница в Кюстендил, за да се види и разбере с какви медикаменти са го лекували и най-малкото са били длъжни да напишат епикриза, която те да носят със себе си за да я представят в съответната болница. Въпреки, че се оказва и че в "Света София" нямат дежурен приемен кабинет, денонощната охрана във болницата извиква дежурния лекар от Интензивен сектор да прегледат пациента както и от Втора поликлиника, дежурен лекар, за да обърнат внимание на доста тежко пристигналия пациент от Кюстендил. 

Доктор Йотов, който е от Интензивния сектор на болницата "Света София", взема кръв от артериалната вена на пациента, за да направи газов анализ и да прецени състоянието на пациента и всичко това се случва в 22.15 на 10.01.2015г. 

По думите на доктора пациента не е за при него в Интензивния сектор, а и нямали и свободни места, но преди да остави пациента в ръцете на колeгите си от Втора поликлиника се обърнал към роднината на пациента и казал: как така сте взели решение да го лекува в болница в София, ако всички литнат от провинцията да се лекуват в София ние не можели да се справим. За да разбере все пак дежурната лекарка на Втора поликлиника с какво е лекуван пациента Николай Христов моли, съпровождащия медицински екип на пациента да попитат по телефона, колегите си от Интензивния сектор в Кюстендил какви медикаменти все пак са давани на пациента.

Явно са доста неуредици и пропуски в здравеопазването, но все пак за щастие този случай завършва с щастлив край.
Но такива моменти могат да доведат до поредната трагедия заради излишната доза бюрократизъм в родното здравеопазване.

Коментари

  1. Баща ми,преди три години,се почувства зле,вика бърза помощ,но не идва..отива пеша до кюстендилската болница,която е далече за пеша..там правят - неправят,пускат го ПАК ПЕША ( на 80 год.) ..след два- три часа,пак е зле,пак не идва линейка..Сина ми тръгва от София и стои с него и чакат линейка..решава да го качи на колата си и да го закара..
    Благодарение на него,настоява,почти се скарват,му правят изледване с апаратура - инсулт...кръвоизлив в мозъка...
    По случайност,тогава оживя,благ.на внука си..И колко го държаха? ТРИ ДНИ!!!
    Нели Янакиева

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.