loading...

четвъртък, 8 януари 2015 г.

Джихадистите се барикадираха с базуки, спецчастите ги обграждат

Сили на френските специални части са разположени в северния град Вийер Котре, където се смята, че се намират двамата заподозрени за нападението над редакцията на списание „Шарли ебдо”, предаде AFP, позовавайки се на източник от полицията.

Антитерористичното подразделение на френската полиция (RAID) и Паравоенното подразделение на специални операции (GIGN) са разгърнати в град Вийер Котре, в северния департамент Ен, „където е бил изоставен автомобил, използван от двамата заподозрени, идентифицирани от свидетел”, посочва източникът.

Според френските медии братята терористи Саид и Шериф Куаши са се барикадирали в къща тежко въоръжени с автомати „Калашников” и базуки.

В самата кола за бягство властите са открили „коктейли Молотов” и две джихадистки знамена, съобщи междувременно AFР, позовавайки се на свои източници.

„Това показва техния радикален ислямизъм и че вероятно са планирали и други нападения с петролни бомби”, казва източникът.

Както стана ясно, те са обрали бензиностанция между Париж и градчето, като се е стигнало и до кратка престрелка.

Полицията във френския град Реймс вече е арестувала общо пет души, които са заподозрени в участие в атентата срещу редакцията на списание „Шарли ебдо”. Сред арестуваните са сестрата на Шериф Куаши, нейният съпруг, а също така и съпругата на брат му Саид.

Органите подозират, че братя Куаши са отговорни за извършването на атаката, в резултат на която загинаха дванадесет души.

Двамата основни заподозрени за извършители са братята Шериф и Саид Куаши, на 32 и 34 години - французи от алжирски произход. Те, според полицията, са хората с автоматите, които са нахлули в редакцията на сатиричното издание и са разстреляли 10 души, а след това и 2-ма полицаи навън.

Третият заподозрян обаче, Хамид Мурад, сам се е предал и се е потвърдило алибито му, така че все още не е ясно кой е помагачът на братята Куаши.

Няма коментари :

Публикуване на коментар