loading...

вторник, 27 януари 2015 г.

България на българофилите...

У нас от край време е прието да се разделяме на русофили и русофоби. Някак си от десетилетия е наложено, че има хора обичащи Русия и такива, които я мразят. В зависимост от управляващата политическа класа, ту едните, ту другите влизат в ролята на добрите.
По времето на комунизма някак си генетично бе възприето, че лидерското място по правило принадлежи на СССР, а оттам втората позиция на България се приемаше за пълна победа. Децата се раждаха и отглеждаха с мисълта, че "Големия брат" е наш вечен другар и ние трябва да му помагаме, но не и да се съравноваваме с него. Ето защо при вторите ни места в борбата, вдигането на тежести, това си бяха победи за България, защото много често първото място си бе запазено за братушките.

Нещата коренно се промениха след 1989 г., тогава вече стана модерно да мразим всичко руско. Руският газ вече беше гаден, някак си по-лошо миришеше от американския, руснаците от освободители се превърнаха в гадни комунисти. Превърна се в модерно да си русофоб и американофил. В цялата тази русофилия и русофобия забравихме най-важното, а именно че сме българи.

Поради този простичък факт би трябвало да бъдем българофили, а не другофили. Защо трябва да се прекланяме пред чужда държава, все пак сме народ, а не племе от роби, което смирено да повдига глава, чакайки да срещне одобрението на своя господар.
Време е да се вгледаме в българските традиции, в родните постижения, имаме поводи за гордост, а само вярата в българското ще направи така, че и след време да имаме повод за гордост.

Няма коментари :

Публикуване на коментар