loading...

събота, 31 януари 2015 г.

Хайде да предложим на Бесарабските българи да се установят в България

Хайде да предложим на Бесарабските българи да се установят в България и да изискаме управляващите да облекчат процедурите за прием на българите.

Идеята е незабавно да се измести нястоящият приоритет на държавата за приемането на нови бежанци от арабския свят към адекватното решение - покана за прибиране в Родината на бесарабските българи. Фокусът е прилагане на силно облекчена процедура за придобиване на гражданство. Създаване на възможност за устройването им с дом, както и достъп до финансова помощ и оземляване (безвъзмездно) в трайно пустеещите и обезлюдени региони на страната (малки градчета и села).

Премахване на настоящата тромава процедура, при която се подава заявление и след около 10 месеца, Държавната агенция за българите в чужбина благоволява да изпрати покана за внасяне на документи по процедурата. След този период се изчакват нови 18 месеца за издаване на указ.

Време е да се предизвика широка обществена дискусия, която да избистри всички предложения и да се постави категорично искане за конкретен, навременен резултат от управляващите.

"Ето тази процедура задължително трябва да се премахне! Както бързо се издава статут на бежанци за арабските емигранти, така трябва да постъпим и с нашите хора! Ето парадокса! За чуждите сме разтворили широко портите на държавата, а за нашите хора, тръшваме вратата под носа им, освен това ги УНИЖАВАМЕ по нечуван начин!"

Петър Петров, Фейсубк

3 коментара :

 1. Има смисъл по принцип! Но украинците също са българи! Макар да е съмнително да го знаят!Вие знаете ли го?Ние все бягаме,а не бива!Вече няма къде!България е днес отново поробена!Това знаете ли го?Тогава къде ги каним?
  Ник

  ОтговорИзтриване
 2. Прав си! Ако са там с общи усилия ще си решат проблемите но тук,не искам да съм песимист но не виждам цветуща България!

  ОтговорИзтриване
 3. Ще се завърнат и ще населят изоставените села, ще ги превърнат в цъфтвща градина, според едно пророчество, казано от Преподобна Стойна: "Който остане тук, няма да знае какво да прави със земята и ще я зареже неосветена от труд. Самите люде първо ще подивеят и ако не се един друг избият, ще се един друг намразят. България ще лети все по-надоле и по-надоле като на празен геран ведрото… докато удари сухото дъно и не остави надежда на никой жадуващ. Тогава онез, що са били прокудени по чужди земи, ще се върнат чрез синове и внуци. Те затуй са били някогаш пратени далече от тук — да бъдат опазени и защитени за новото време. Ще се върнат те и ще направят от България храм с древна позлата и святи икони. И тогаз тук няма да има градове, а само нацъфтели села и богати чифлици. И децата ни ще са повече от звездите…"

  ОтговорИзтриване