Пропускане към основното съдържание

Демокрация по български

Демокрацията по нашите географски ширини е особено понятие, съвсем различно от това в останалия свят. Основният принцип на демократичното общество е свободата, в България, обаче тя често се изражда в свободия. В последните няколко месеца сме свидетели на рекордно ниските цени на петрола на международните пазари, което доведе до драстичния спад на цените на горивата.

Ако преди започването на този процес литър бензин се котираше у нас на цена 2,70 лв., то сега цената за литър от същото гориво е 1,90 лв. В нашата страна, когато основните горива започват да поскъпват това се счита за достатъчен повод да поскъпват и всички храни и стоки. Когато, обаче цената на бензина започва рязко да се понижава, цената на нито една стока не падат надолу. Не видях нито една държавна институция да задава този въпрос на различните съсловни организации.

Тук се поражда и големия въпрос има ли изобщо държавен регулатор, който да контролира цените на пазара, да не бъдат спекулативно надувани. Особено е и поведението на големите хипермаркети в България. Все по-често в социалните мрежи сме свидетели на сравнения затова как една и съща стока продавана в държава от Западна Европа е в пъти по-евтина отколкото се продава в нашата страна. Никой не може да обясни каква е реалната полза за икономиката ни от супермаркети като "Била", "Карфур", "Кауфланд", "Пени Маркет" при положение, че те тотално убиват българския производител и продават стоките си на цени в пъти по-скъпи отколкото в други държави.

Мобилните оператори в България са другия голям проблем пред хората. Българина може по-лесно да се разведе с жена си отколкото с оператора си. Подписването на тотално заробващи договори е явление от години. Ако искаш да си смениш тарифния план и преминеш на по-висока месечна такса може, ако искаш тя да е по-ниска не може. Доскоро всеки опит за смяна на оператора беше придружен с начисляване на неустойки с всички такси до края на договора. От скоро всеки български гражданин може да промени своя мобилен оператор, ако заплати най-много 3 месечни такси като неустойка. Това естествено не получи достатъчно гласност в обществото и хората запознати с тази промяна са единици.

Основния извод от всички изброени от мен случай, е че липсата на адекватен контрол от страна на държавата води до изкривявания на пазара, чиято тежест я понася обикновеният българин. Крайно цинично е в държава, която е последна във всички класации за социален стандарт в ЕС да се поддържат едни от най-високите цени на стоки и услуги.

Георги Тодоров, специално за Bgpravda

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.