Пропускане към основното съдържание

Материал на Цвети Кирилова разтресе Фейсбук

Председателят на "Сдружение Азбукари" Цвета Кирилова разпространи във Фейсбук своите искания за една по-добра България. Публикуваме ги без редакторска намеса:

НЯМА ДРУГ ПЪТ ОСВЕН СМЯНА НА СИСТЕМАТА!

ИСКАМ:


Електронно правителство
Електронна администрация
Електронен парламент
Електронно гласуване
Мажоритарни избори
Съвременна конституция
120 народни представители
Премахване на партийните субсидии
Участие на гражданските организации в изборите


1. Изцяло нов изборен кодекс и 100% мажоритарни избори.

2. Всички парламентарно представени политически сили да гласуват свикване на Велико Народно Събрание. То ще се състои от 400 народни представители, сред които 240 партийни кандидатури и 160 мажоритарно избрани от българското общество представители на образователните, културните, научните среди и гражданските организации.

3. Изработване на Нова конституция.

4. Смяна на формата на управление от парламентарна на президентска република. Увеличаване на президентските правомощия в държавното управление. В неговите ръце ще са съсредоточени, както функциите на държавния глава, така и тези на министър-председателя. Изпълнителната власт ще е съсредоточена в президента, а законодателната - в парламента. Президентската република създава благоприятни предпоставки за съсредоточаване в ръцете на президента големи пълномощия, което стабилизира държавната власт. Това е крайно необходимо за държави, намиращи се в преход.

5. Съкращаване на броя на народните представители. Парламент само от 120 депутати, избрани мажоритарно сред кандидатури, излъчвани от обществени обединения и граждански организации, съюзи и съмишленици, партии.

6. Субсидиите на партиите, плащани от данъкоплатците, се преустановяват. Партийните членове да издържат партиите си с членски внос и чрез създаване на финансова независимост и устойчивост.

7. Президент, депутати и държавни висши ръководители да се избират мажоритарно, пряко от народа.

8. Право на глас да имат български граждани, завършили средно образование и с платени данъчни задължения към държавата. Доказателство за еволюцията на човешкото същество в 21 век е неговата култура и образователен ценз.

9. Въвеждане на аналитична система за подредба, контрол и отстраняване на несъвършенствата в целия масив от закони в България чрез кръстосана съпоставка, синхронизиране и осъвременяване на законодателството.

10. Задължителен психотест и тест за интелигентност за всяка една позиция в управлението на държавата.

11. Свикване на референдуми по всеки важен национален въпрос.

12. Въвеждане на електронно гласуване с биометрични данни.

13. Въвеждане на електронно правителство и електронен парламент.

14. Ясно застъпени задължения на българските граждани, освен техните права.

15. Драстични промени в раздел съдебна власт, министерски съвет, конституционен съд с постановки, работещи в полза на хората, а не срещу обществото.

16. В електронната и хартиена бюлетината при провеждане на избори задължително да има снимка на лицето кандидат, за да няма повече 15-ти стана първи с грешка.

17. Премахване или драстично намаляване до нивата в Европа на партийните субсидии. 11 лева на калпак в бедна България е кожодерство и наглост!

Смятам, че в България бяха приложени всички варианти на смесена система, на пропорционална система и те не дадоха добър резултат. Затова трябва първо да се даде възможност на хората да гласуват за чисто мажоритарна система. Практиката с чисто мажоритарен вот е добре позната. Така се избират кметове, така се избира и президентът. Това е един прост и ясен избор, който дава възможности за търсене на персонална отговорност.

Време е!
 

Коментари

  1. Съгласен съм , но имам и условие - не само да се забрани строителството на джамии но и да се развалят всички джамии построени след 1878 г. или по точно през последните 25 години.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.