Пропускане към основното съдържание

Икономическият министър Лукарски крие какво е правил 8 дни по време на командировката си в Америка!

Министерството на икономиката отказа да обяви каква е финансовата стойност на командировката на министър Божидар Лукарски в Съединените щати през втората половина на месец декември 2014 г., съобщава БГНЕС, като се позовава на отговор на запитване, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Отговорът е подписан от заместник-министъра на икономика Любен Петров, който е заместник на Лукарски и в СДС. Визитата на Лукарски в САЩ бе изненадващо обявена в следобедните часове на 17 декември.

Два дни по-рано руската агенция РИА Новости съобщи, че от Белград, където взе участие в международен форум, българският министър на икономиката е анонсирал за предстояща на 19 декември среща в Москва с руския министър на енергетиката Александър Новак.

След като се оказа, че подобна среща не е записана в програмата на Новак, българският министър на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с руския си колега по телефона, а Лукарски отпътува за САЩ.

От отговора на МИ става ясно още, че Божидар Лукарски е бил командирован със заповед на премиера Бойко Борисов за период от 8 дни (17-24 декември 2014 г.).

За да обосноват изненадващото посещение на политическия си ръководител, от икономическото министерство предоставят подробна информация за търговско-икономическите отношения между България и САЩ в последните близо 20 години. Дори са цитирани данни, според които в последните шест месеца на кабинета „Орешарски" преките инвестиции от САЩ в българската икономика възлизат на 38,5 млн. евро.

„Подобна визита дава възможност за представяне на стабилните макроикономически условия в България и на предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация, както и за провеждането на срещи с представителите на администрацията на САЩ и деловите среди", гласи част от мотивировката за нуждата от дългата командировка на Лукарски зад океана.

В същото време, нито от отговора по ЗДОИ на МИ, нито от трите пресинформации (публикувани на 19, 22 и 23 декември) за срещите на Лукарски в САЩ, не става ясно той въобще да е имал разговори с представители на американската държавна администрация.

На практика се оказва, че за 8 дни в качеството му на български министър, Божидар Лукарски е имал работни срещи единствено с представители на частни компании, сред които и Майкъл Карш, собственик на търговски и складови площи на бул. Ботевградско шосе.

От отговора до агенцията става ясно, че две от срещите на Лукарски са били с българи, които живеят и работят в САЩ. Божидар Лукарски е разговарял с Калоян Михайлов, който от години заема вицепрезидентска позиция в един от отделите на Bank of America, с Николай Тагаров, представител в САЩ на българска IT-компания, който е присъствал на разговора с Рой Рахманинов от Mass Challenge, с Антони Георгиу, който е представен за „влиятелен инвестиционен посредник" с интерес да инвестира в България в областта на възобновяемите енергийни източници, както и с Холис Харт, управител на задграничните франчайзни поделения на Ситибанк.

За липсата на каквото и да е предварителна подготовка на посещението на Божидар Лукарски в САЩ говори и признанието на икономическото ведомство, че в делегацията не са участвали други представители от политическото ръководство или от администрацията на министерството.

В разговорите с представители на частни компании е взел участие единствено българското търговско аташе във Вашингтон Иво Константинов.

От информацията на Министерството на икономиката става ясно още, че би трябвало Божидар Лукарски да е пътувал сам от България до САЩ и обратно. Във връзка с изненадващото заминаване на министъра за САЩ на 17 декември, проверка на сайта Ureport.bg обаче установи, че

Ива Йорданова, жената, с която Лукарски живее на семейни начала е планирала пътуване за Ню Йорк също на 17 декември.

Сайтът дори публикува постинг на Йорданова в социалната мрежа от 9 декември, в който тя анонсира предстоящото заминаване. Ива Йорданова за кратко бе председател на Държавната агенция за българите в чужбина, но след обществен натиск бе принудена да подаде оставка.

В следващите дни се очаква Йорданова отново да се опита да заеме поста на председател на ДАБЧ като се яви на поискания от нея и организиран от вицепремиера Меглена Кунева предварителен конкурс по заемането на пост, който не изисква подобна процедура. Йорданова е бивш партиен кадър от партията на вицепремиера Кунева. Амбициозната дама нашумя и с участието си в телевизионния танцувален формат „Умна и красива".

От предоставения по ЗДОИ отговор на Министерството на икономиката става ясно още един факт - едва ли Божидар Лукарски е пътувал за България навръх 24 декември (Бъдни вечер - бел.ред.), когато командировката му в САЩ е приключила.

Писмото до БГНЕС, с което се отговаря МИ на въпросите по ЗДОИ, носи дата 30 декември, като документът е подписан от заместник-министъра Любен Петров, който очевидно е бил оторизиран да представлява институцията, докато титулярът отсъства от страната. За това, че Божидар Лукарски не е бил на работното си място в двата работни дни между Коледните и Новогодишни празници говори и

липсата на каквато и да е информация за негова дейност, която да е публикувана на сайта на Министерството на икономиката или в информационните агенции.

Освен това в края на отговора се посочва, че „допълнителна подробна информация за резултатите от посещението на министъра в САЩ ще бъде оповестена след завръщането му“, т.е. може да се счита, че към 30 декември Лукарски все още е бил извън страната.

Отсъствието на Лукарски от страната би могло да се обясни и с факта, че приятелката му Ива Йорданова, както сайтът Ureport.bg съобщава още на 17 декември, има рожден ден на 26 декември, който очевидно е плануван да се празнува в Ню Йорк или друга точка на света. За това, че Лукарски, освен срещи във Вашингтон е планирал посещение и в Ню Йорк, става ясно още от анонса за посещението му в САЩ.

В предварителната информация от 17 декември се съобщава, че министърът на икономиката ще има срещи с българската общност в Ню Йорк.

На сайта на българското посолство в САЩ информация за такава среща няма, а от МИ не са информирали дали Лукарски се е виждал с представители на българската диаспора. От информация за срещите на министъра, разпространена от пресцентъра на Министерството на икономиката, става ясно, че на 23 декември Лукарски все пак е в Ню Йорк.

Отказът на Министерството на икономиката да предостави конкретни отговори на два от зададените по ЗДОИ въпроси би могъл да се приеме с опасенията на администрацията, че оповестяването на маршрута, конкретните дати и стойността на самолетните билети до САЩ и обратно до България,

биха поставили министър Лукарски в неловка ситуация да обяснява дали е използвал държавни средства за лично пътуване.

Трудно би могъл да се очаква сериозен ефект за българската икономика от осемдневната командировка на Божидар Лукарски, с оглед на липсата на постигнати конкретни резултати от проведени от министъра неформални разговори с представители на частни компании отвъд Атлантическия океан.

В същото време, платеният от данъкоплатците разход по презокеанското посещение на министъра на икономиката е дало идеална възможност на Лукарски да отдели достатъчно време, извън няколкото служебни задачи за лични ангажименти, сред които и честването на празника на близката до сърцето му Ива Йорданова в Ню Йорк или другаде по обратния път към България.

Въпросите, на които от Министерството на икономиката не отговориха, се отнасят до маршрута и стойността на транспортните разходи (самолетни билети и вътрешни трансфери в САЩ), както и финансовите средства платени за нощувки, дневни и представителни на българската делегация по повод работно посещение на министър Божидар Лукарски в Съединените щати.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.