Пропускане към основното съдържание

Меркел и гениалният Борисов се договориха

Германия ще прати експерти за помощ на България, които ще я съветват за съдебната реформа, енергийните проекти и усвояването на европейски фондове. За това конкретно се договориха българският премиер Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел на срещата си, която приключи току-що в канцлерството в Берлин.


Двамата обсъдиха Южен поток и членството на България в Шенген. Борисов е представил идеята си за построяване на газов хъб във Варна, от който газът да бъде поет от ЕС при създаване на общ енергиен пазар. Тази тема обаче ще бъде обсъдена на срещата на ЕС в четвъртък.


Меркел заяви, че Германия има добър опит с Русия като партньор и е получила уверение от България, че също е партньор, на когото може да се има доверие. Меркел не отговори конкретно дали ще се ангажира с подкрепа за България при предстоящото поемане на финансови щети от прекратяването на проекта. 

Тя спомена само, че са сключени множество договори и най-важното сега е да се разгледа много внимателно юридическата страна на въпроса, която да се реши със спазването на европейските правила. Борисов е поискал да се отпусне още една година срок за усвояването на еврофондове от последната бюджетна рамка по подобие на страните от Вишеградската тройка. Меркел не се е ангажирала с нищо конкретно, но е обещала на Европейския съвет да подкрепя исканията на България и да види какво може да се постигне.

Що се отнася до Шенген Берлин и там засега не дава никакви гаранции за бързо решаване на проблема с членството. Борисов е изброил всички трудности пред България с бежанската вълна и огромните ресурси, които страната харчи за сигурността на границата.

Има обещания, че на Европейския съвет през март е възможно да се вдигнат морските и въздушните граници на България и Румъния с Шенген, но Меркел заяви, че дали това ще стане, ще се реши едва през февруари, когато се видят и следващите доклади на механизма за наблюдение на България и Румъния от ЕС. Тя посочи, че е видяла решимост в сегашното правителство да се заеме сериозно с проблемите пред страната, най-вече борбата с организираната престъпност.

Асен Рашков, LIVENEWS

*Платена публикация

Коментари

  1. И как ще сме добре когато винаги сме от грешната страна и преживяваме национални катастрофи поради некадърни и продажни управници?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.