loading...

петък, 5 декември 2014 г.

Бойко Борисов подкрепен и финансиран от нацистка фондация

Премиерът Бойко Борисов се похвали през личния си блог, че се е срещнал днес с председателя на фондация „Ханс Зейдел“ проф. Урсула Менле и публикува снимка от събитието.

По време на разговора ръководството на фондацията е изтъкнало съществения принос на правителството на ГЕРБ за утвърждаването на България като надежден европейски партньор. В блога си Борисов съобщава, че е получил благодарности от проф. Урсула Менле за подкрепата, която ГЕРБ е оказала в насърчаването на европейските ценности и добри практики в България. „От Фондация „Ханс Зайдел“ винаги ще стоим зад реалните политики на ГЕРБ, защото оценяваме свършеното през мандата на правителството на премиера Бойко Борисов. Затова ще продължим нашето сътрудничество“, е подчертала проф. Менле.

В същото време обаче немската преса не е толкова благосклонна към въпросната фондация и твърди, че тя финансира проекти с пари на нацисти. В репортаж на телевизия „Дойче веле“ от края на 2012 г. директно цитират твърдения, според, които фондация „Ханс Зайдел“ в продължение на десетилетия е финансирала годишните си награди за народна музика с нацистки пари. 

Те били завещани на фондацията през 1980-те години – от богато семейство. „Ханс Зайдел“ наследила и фамилното имение на брега на езерото Щарнбергер в полите на баварските Алпи. Точно тези твърдения станаха причина годишното надпяване да бъде спряно, а компетентните органи да се намесят и да се разровят сериозно. По информация на вестник „Мюнхнер меркур“, през 20-те години на миналия век двама от основните дарители на фондацията Макс и Мария Вуц са били сред първите поддръжници на Хитлер. А списание „Шпигел“ пък тиражира информация, че Макс Вуц е дарявал средства за вестника на националсоциалистическия режим в Германия.

У нас очевидно никой не се притеснява от подобни факти. През юни тази година заместникът на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че фондация „Ханс Зайдел“ ще подпомага експертно изготвянето на управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешните работи и правосъдието.

1 коментар :

  1. ПАРИТЕ НЕ МИРИШЕЛИ...ПЪРВО ОТ СЪВЕТСКИТЕ КОНЦ-ЛАГЕРИ , КЪДЕТО СА ХОДЕЛИ...ХИТЛЕРИСТИ-НА "ОБМЯНА НА ОПИТ", ТЪЙ КАТО ДВАТА РЕЖИМА СА С ДОСТА СХОДНИ "ЦЕЛИ" ....., НО ЗАЩО ЛИ ОЩЕ СЕ МЪЛЧИ ЗА ТОВА !?
    А...ЗА РАЗБОЙКО-ВИТЕ "КОНСУЛТАЦИИ" ЩЕ КАЖА , ЧЕ ...ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ , А МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛОВЕЩО-О-О-О-О-О....... !!!!!!!

    ОтговорИзтриване