Пропускане към основното съдържание

СТРАННА АМНЕЗИЯ! На 15.11.2012 Борисов подписа инвестиционното решение за "Южен поток"

На 15 ноември 2012 г. България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.

Днес в Народното събрание Бойко Борисов заяви, че все още не може да се добере до договора за "Южен поток". Никой от нас не е прочел цифра колко България ще спечели и откога, каза той.

На 15 ноември тогавашният премиер Бойко Борисов заяви: Преговорите бяха тежки. Затова ние сме постигнали цена, която е малко по-висока от тази на Германия, на държавите, които не влагат милиарди евро в разработка на газово находище в Русия. Ако и ние извадим няколко милиарда, то няма да плащаме такава цена.

Днес /15 ноември 2012/ подписахме окончателно инвестиционно решение и трябва да кажа, че България заедно с нас пристъпва към реализирането на проекта, заяви от своя страна председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след подписването на споразумението /15 ноември 2012/ за "Южен поток". Това означава, че това е окончателно съгласие между двете страни да започнат строителната дейност, каза Милер и поздрави всички с това знаменателно събитие. България се превръща в един най-големите транспортьори за подаване на руски газ към Европа. Това издига статута на България като играч на пазара на доставки на газ, каза още той. Доставките на руски газ ще започнат през декември 2015 г. С нашите български колеги работихме в един напрегнат график. Всички задачи са постигнати в точно поставените срокове, каза Милер.

От своя страна икономическият министър Делян Добрев заяви, че дължината на трасето на "Южен поток" е 540 км с 59 км отклонение. "Общо над 900 м са тръбопроводите. Имаме три компресорни станции с приемна станция на брега на Черно море. Входната точка е южно от Варна, северната точка е при границата със Сърбия. След старта на експлоатацията на газопровода няма да сме зависими от други държави, през които минава газът, той ще постъпва от Русия направо в България. Господин Милер е прав, че между България и Русия ние изграждаме една газова граница с този проект.

Със сигурност ще имаме допълнителна сигурност на доставките. България е последната от държавите, участващи в проекта, която подписа окончателно "Южен поток". Всички държави към момента са взели окончателно решение и могат да продължат с останалата фаза от развитие на проекта", добави тогава министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той коментира, че приходите, които получаваме по съществуващата газопреносна система, ще продължим да ги получаваме най-малко в същия обем. Количества газ ще продължат и то с по-голям обем да текат и към Гърция, и към Турция, каза Добрев.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от изграждането на "Южен поток" с мощност 63 милиарда куб.м. газ, който трябваше да свърже Русия и България по дъното на Черно море. В същото време "Газпром" ще построи за Турция нов морски газопровод със същия капацитет. На турско-гръцката граница ще бъде изграден нов газов хъб.



Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Скандален чат на новия военен министър

Какво пише във Фейсбук номинирания за нов военен министър - Христо Гаджев.

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.