loading...

понеделник, 17 ноември 2014 г.

Лилито Павлова стана за смях, говори небивалици

Според Лилото Павлова не трябва да пътуваме по време на сняг, то това си е нещо невиждано - да вали сняг.

Тъй като държавата не е подготвена да се справи със зимното поддържане на пътищата, новият - стар министър Лиляна Павлова призова шофьорите от ефира на bTV: „ Не тръгвайте, ако е тежка обстановката, не тръгвайте, ако се очаква снеговалеж, ако нямате зимни гуми и вериги. Нека взаимно да си помогнем, защото всички сме в крайна сметка пътуващи по тези пътища, най-важна е безопасността, това ни е приоритетът".

Според разпоредбите й при прогноза за снеговалеж снегорините ще бъдат в готовност за действие 6 часа по-рано. Въпреки това, парите за зимно поддържане на пътищата са похарчени, а договорите на общините със снегопочистващи фирми масово изтичат и не са подновени от кабинета „Орешарски". В най-затруднено положение са областите София, София област, Перник, Плевен,Стара Загора и Смолян.

„Буквално утре, на 17 ноември, обявяваме зимния сезон, започваме да плащаме на фирмите за 24-часова готовност за поддръжка на пътищата. Машините ще са в готовност", обяви регионалният министър. Друг проблем е, че част от фирмите нямат достатъчно на брой машини, химикали и сол.

„Парите са похарчени за рязане на храсти и запълване на дупки, което е много важно, но вместо да се почистят магистралите и планинските проходи, това е правено по третокласни пътища", обясни Лиляна Павлова.

„Има и още един проблем - променен е законът, така че в урбанизираните територии се почистват пак от същите фирми - техниката за магистрали не може да почиства пътищата в града", допълни тя.

Министърът видя държава като в приказката за Спящата красавица заради спрените проекти и опасността да бъдат загубени 106 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие".

„Заболя ме душата, защото заварих много неща на нивото, на което са стигнали до март 2013 г. Сякаш сме се уболи на вретеното и всичко е заспало - събудихме се там, където сме спрели. Тази година и половина ще трябва да ги компенсираме. Ще минат две години от мандата, преди да започнем да надграждаме", прогнозира Павлова.

Няма коментари :

Публикуване на коментар