loading...

сряда, 26 ноември 2014 г.

Вижте как Кунева и Борисов се разправят за постове (СКАНДАЛНА СТЕНОГРАМА ОТ МС)

Стенограмата от днешното заседание на Министерския съвет.

Както Клуб Z писа кандидатурата на Веселин Пенев (НПСД) за областен управител на столицата е била подкрепена от ДСБ, НПСД и БЗНС. Зад другия кандидат Стамен Янев са застанали ДБГ и СДС. В крайна сметка губернатор на София-град стана Пенев, което отново разпали войната между формациите вътре в Реформаторския блок.

Ето и какво са си казали днес по повода Кунева и премиерът Бойко Борисов, с чиято заповед се назначават областните управители:

МЕГЛЕНА КУНЕВА:

Господин премиер, колеги, очевидно това беше една сериозна политическа работа, която се извърши, за да се стигне до този списък с хора. Сигурна съм, че всички кандидати имат своето предимство и своята тежест. Аз, като хора подкрепям всички, но имаме основание да кажем, че специално в Реформаторския блок, знам, че това е коалиция с по-различна вътрешна динамика, че моите колеги са притеснени, че вчера до последно е имало други предложения.

Накратко, с неудобство, че ще трябва да формулирам квотния принцип, но 5 областни управители за Реформаторския блок е чудесно постижение. Аз искам да Ви благодаря най-напред от името на Реформаторския блок за това наистина коректно и чудесно поведение. Само че вътрешната динамика показва, че имаме двама чудесни хора от ДСБ – областни управители за Видин и за Сливен, техни предложения, двама чудесни хора от СДС – предложения – Бургас и Стара Загора, и един също така чудесен човек от БЗНС, НПСД и ДСБ - за София. В тази картина обаче липсва „България на гражданите“. Като се има предвид каква е тежестта вътре в самата група, на мен много ми се иска да помислите и върху това. Бяхме предложили кандидат, специално за София…

Съжалявам, че връщам темата към това, господин премиер, аз не съм Ви притеснявала лично за това, нито госпожа Бъчварова, но имам задължението да предам, от една страна благодарности от Реформаторския блок, от друга страна – да изкажа известни притеснения за това, че всички партии трябва да видят представителство.


БОЙКО БОРИСОВ:

В случая всичко това, което казвате е така – има коалиционни споразумения, има си режим на действия във всяка една партия. Специално аз, Реформаторския блок го приемам като единен субект и когато ми се дадат кандидати, затова и с 15 дни близо се забавихме до назначаването на областните управители, не искам да прехвърлям тежестта към вицепремиера Бъчварова, защото тя водеше всичките преговори, би било ми по-лесно и по-изгодно, но в случая се съобразявам с първите Ваши думи, което беше, че всички те са прекрасни хора и предлагам да спрем до тук, защото щом са прекрасни хора, значи назначенията ни са правилни.
Повярвайте ми, в нашата партия ГЕРБ също има много хора прекрасни, които не са посочени. Нека тези хора покажат качества, нека се справят с работата, аз съм Ви казал и друг път – на първата година започва да се говори за ремонт на кабинета, винаги се правят ремонти, няма как едни ще теглят много напред, други като изостават – ще бъдат сменяни.

Така че предлагам, за да не ми прехвърляте отговорности, които не са мои, в противен случай би излязло, че аз по някакъв начин се намесвам в Реформаторския блок (което, пази, Боже, да си го помисля дори!), затова – дали сте ми официално тези имена, съобразила се е госпожа Бъчварова с каквото се е съобразила, предаден ми е, разписани са. Петнадесет дни ви беше достатъчно да се оправите с тази работа. Щях, кълна се, да се съобразя с Вас, ако бяхте казали: „За този човек аз не съм съгласна, защото не е прекрасен човек, или не е добър човек, или има еди какви си…“. Щом сме съгласни, че са добри – моля те, приеми ги, да вървим напред, защото иначе ще превърнем Министерския съвет в разговор, който не е наша работа, на останалите министри да се интересуват кой от кого е предоставен.

Ако се обърна към госпожа Танева в момента с назначението на областен управител в Сливен, искам да й видите физиономията само каква ще бъде. Но това мен не ме касае. Дадени са ми имената. Така както и от АБВ имат в Пазарджик областен управител… Толкоз. Хубав – лош, вървим напред, важното е администрациите да работят.

Приемаме тази точка.

Няма коментари :

Публикуване на коментар