loading...

вторник, 25 ноември 2014 г.

Плевнелиев прави метеж срещу Борисов?

Би Ти Ви и Нова трябва да признаят: съорганизатори ли са на протеста срещу главния прокурор довечера. Сутрешните им блокове днес се надпреварваха да рекламират "събитието" на новата морална полиция "Протестна мрежа".

В еди колко си часа, еди къде си, кой подмени тефтерчето на Златанов, елате, драги зрители и прочие дивотии.

Време е Би Ти Ви и Нова да кажат - конкурентни медии ли са или присъдружни организации с обща собственост и обща редакционна политика.

Време е и собствениците на тези телевизии да се определят - те ли управляват, или пък са оставили властта в ръцете на обладана от болшевишка бесовщина шпицкоманда. И на каква цена се случва всичко това?

Чия собственост е изобщо Би Ти Ви в момента? Знае ли някой със сигурност? Формално - на "Тайм Уорнър". Те обаче разпродават медиите си в Източна Европа, а Би Ти Ви е на тезгяха от поне половин година. Има и обявена цена - между 150 и 200 милиона долара.

Така че спокойно можем да допуснем, че в меродавната някога електронна медия цари пълен хаос, безвластие - Девети септември още не е дошъл, но пък партизаните са слезли от гората...

Десетина, иначе симпатични, момчета и момичета, които помежду си са в роднински, шуробаджанашки, приятелски и сексуални отношения, въртят на малкото си пръстче публицистичния патос и на Би Ти Ви, и на Нова. Собствениците или са абдикирали, или се спотайват, или откровено се страхуват от тях и са ги оставили да си правят, каквото поискат.

ПИК вече е писал за този синдром, нарекохме го "терор на нюзрума". Вместо да са в конкуренция, да воюват за зрителския интерес и рейтинг, двете телевизии в момента невъзмутимо си "подават топката", разработват едни и същи теми, канят едни и същи събеседници, допълват се, цитират се, ласкаят се взаимно.

А в същото време "Биг брадър" и "Сървайвър" са се хванали за гушите и се замерват с цифри кой е по-гледан. Същото е и при "Гласът на България" и "Х Фактор". Е, възможно и логично ли е да бъдат "съперници" вечер, а сутрин да са "колеги"?

И ако това е все пак ведомствен въпрос, на който собствениците рано или късно трябва да отговорят, аферата с насъскването на народа срещу главния прокурор намирисва на политическа поръчка.

Маргиналният казус за "десетката" и "Д. П." от тефтера на Златанов, дълбоко непонятен за широката аудитория, инатливо се натрапва от сутрешните блокове като доминантен в дневния ред на обществото.

Никой не бива да се залъгва - това не се прави току-така, защото на някой редактор или пък на Ани Цолова и Хекимян им хрумнало. Де кураж у храбрата Цолова, която дълги години се ползваше с протекциите на Делян Пеевски в Би Ти Ви, да се опълчи срещу главния прокурор, ако няма санкция свише?

Заговорът срещу Сотир Цацаров е организирано съзаклятие на политико-олигархичен кръг, представляван от Прокопиев, подривно-рекетьорската организация с неясно финансиране "Протестна мрежа", кръгове в Реформаторския блок и президентството. Острието на комплота е членът на "Протестна мрежа" и министър на правосъдието Христо Иванов.

Целта на заговора е не просто персонална - да подмени конкретния човек. Целта е институционална - прокуратурата трябва да изгуби независимостта си и да стане придатък на останалите власти.

Има и друг хоризонт - следващият за отстрел след Цацаров е Бойко Борисов. Той трябва да бъде смазан и дискредитиран според опорните точки на съзаклятниците, които ще го позиционират като "придатък" и "пипало" на прословутия модел "Кой". Публичен провал на Борисов във властта ще донесе дивиденти за неговия основен политически опонент - президента Росен Плевнелиев. Ще му гарантира и още един мандат. Провал на Борисов е равнозначен и на провал за ГЕРБ, съответно води и до акумулиране на гласове и влияние в посока на Реформаторския блок.

Тук е заровено кучето, това е квинтесенцията на цялата операция, това се крие зад патоса на телевизионните рупори от Нова и Би Ти Ви.

Вчера бе Пеевски, днес е Цацаров, утре е Борисов. Съмнява ли се някой?

PIK.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар