loading...

неделя, 23 ноември 2014 г.

Разследват ''ранобуден'' доцент, задигнал милиони от научния фонд

Прокуратурата разследва доц. Михаил Груев, преподаващ съвременна история в Софийския университет, за милиони левове, отпуснати от научни фондове. Оказва се, че той и негови колеги от различни ВУЗ-ове въртели сложни далавери с рецензии по проекти и източвали крупни суми, писа Телеграф. Окупацията на СУ, която публично подкрепи, пък била финансирана от същите тези учени.

Престъпната схема с рецензиите действала по прост и сигурен начин. Държавните пари отивали при проектите, чиито рецензии бъдат одобрени. Участниците в схемата намерили печеливши пробойни. През 2009 г. е изпратен доклад до фонд Научни изследвания, в който са описани далаверите, но той бил покрит. 

При одит са открити данни за сериозни нарушения на законите, в резултат на което десетки, дори стотици милиони левове, са присвоени незаконно.

Оказва се и че във фонда не са използвани всички постъпили рецензии. Неизползваните били тези с най-ниските резултати или с най-високите за съответния проект. Пренебрегването е направено с цел манипулация на крайните резултати за изгода на определени учени. Само доц. Михаил Груев бил гушнал около 340 бона, спечелени по негов проект и изплатени от фонда.
В далаверите са използвани почти едни и същи лица, които са писали ''правилните'' рецензии.
Груби сметки показват, че откраднатите държавни пари са около 20 млн. лева за периода 2009-2013г.

Няма коментари :

Публикуване на коментар