loading...

сряда, 12 ноември 2014 г.

Веждичката си спаси парите в КТБ, вижте как!

Защо министърът на културата Вежди Рашидов вече не плаче, че парите му са изгорели в КТБ? Защото вече си е прибрал дължимото на сто процента!

Скулпторът е използвал съвсем законна възможност, за да си върне ценните спестявания –  чрез договор за цесия.

Това става по следния начин: кредитополучател е съгласен да изплати процент на вложителя, договорът за цесия се представя пред квесторите на КТБ и парите влизат в джоба на вложителя. Така кредитът или част от него става изплатен, а вложителят вече няма депозит в банката.

Според запознати, доста от вложителите с депозити над 100 хиляди евро в банката са прибегнали до този начин на възвръщане на авоарите си, срещу 25% процента. Хора от банката обаче коментират, че за Вежди процентът е 100%, т.е. той си е получил всичко депозирано в скандалната банка. Това обаче не е напълно сигурно.

Въпреки че последните месеци Рашидов не пропускаше удобен повод да поговори за личните си вложения в КТБ, в неделя пред БНТ той отказа да коментира – навярно защото врътката вече е била направена, а авоарите му защитени в джоба.

На 31 октомври, когато парламентът окончателно реши да не спасява КТБ, Рашидов призна пред bTV, че се опитва да спаси спестяванията си с договор за цесия.

Експерти коментират, че схемата с договорите за цесия обаче ще натоварят още повече кредитната институция

и ще я източат до кости.

Ако например кредитополучателят е изтеглил 1 млн. лв. за определен срок на погасяване, след като сключи договор за цесия, изплаща процент от тази сума на вложителя, а след това спокойно може да реши да спре да обслужва кредита си, особено в ситуацията, в която сега се намира КТБ.

Много от клиентите на банката обаче отказват предложения за цесии…

Хората се готвят да водят съдебни дела, и очакват да си получат парите до стотинка, което обаче ще им отнеме много време и още разходи, и поне 15 млрд. лв. на държавата от джоба на данъкоплатеца, който ще трябва да изплати изтегления заем, за да бъдат покрити тези задължения.


BNews
Print Friendly

Няма коментари :

Публикуване на коментар