loading...

понеделник, 3 ноември 2014 г.

Вижте кои ще са новите министри!

Изненадваща поредна среща между ГЕРБ и Реформаторския блок се проведе в парламента. Наредиха ли правителството, споразумяха ли се за министерските постове и постигнаха ли двете преговарящи групи консенсус за управленските приоритети...

Още преди да е съставено правителството вече се завъртяха имената на бъдещите министри. Спряганите за министерски кресла не коментират и въпреки че всички партии отричат, че обсъждат персонални назначения, в общественото пространство всекидневно се появяват версии за разпределение на ведомствата.

Очаква се утре вече да започне обсъждането на министерските постове между ГЕРБ и Реформаторския блок. Още вчера Томислав Дончев заяви, че причината да няма още коалиционно споразумение е именно липсата на персонални предложения от Реформаторския блок. На последните консултации ГЕРБ заявиха, че са готови да приемат и кандидатурата на Радан Кънев за министър-председател.

Това обаче е малко вероятно. Почти сигурно, е че лидерът на ГЕРБ ще е министър-председател за втори път. Част от служебните министри също се очаква да получат покани да останат на постовете си. Най-коментираните имена са на вътрешния министър Йордан Бакалов. За този пост от страна на Реформаторите се спряга и Атанас Атанасов . Със сигурност Цветан Цветанов няма да се върне на този пост.

Едно от най-важните министерства – Финансовото, ще остане почти сигурно за ГЕРБ и Менда Стоянова. Друг вариант е Владислав Горанов също като експерт.

Министерство на здравеопазването също ще се раздели трудно между двете партии. Там, освен фаворитът на ГЕРБ Десислава Атанасова, почти сигурна е и кандидатурата на Петър Москов. Сегашният служебен министър също има вероятност да продължи мандата си. За поста здравен министър като експертна фигура се спряга и името на шефа на ВМА - Николай Петров.

Двете партии ще разделят мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма на две. Именно за икономиката и енергетиката са едни от спряганите имена. От Реформаторския блок се очаква да лансират за поста Мартин Димитров и Трайчо Трайков. Последното име обаче се очаква да бъде отхвърлено със сигурност от Бойко Борисов. Ивайло Московски почти сигурно ще заеме предишния си пост и ще ръководи Транспортното министерство. Лиляна Павлова също със сигурност ще се върне в изпълнителната власт.

За да са сигурни, че ще получат широка парламентарна подкрепа се очаква да бъде предложен министерски пост на АБВ и на "Патриотичния фронт. Най-вероятно социалното ведомство ще бъде предложено на експертна фигура каквато е вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Образователното министерство най-вероятно ще бъде ръководено от дамата от ГЕРБ - Милена Дамянова.

До края на седмицата трябва да е ясно дали това ще е съставът на новия кабинет, колко ще са вицепремиерите и кои ще са те. От патриотите за евентуален министър е спряган Поли Карастоянова, която да поеме ръководството на туризма, Патриотите обаче са категорични, че това няма да стане.

Няма коментари :

Публикуване на коментар