loading...

четвъртък, 27 ноември 2014 г.

СКАНДАЛ: Близнашки похарчил 1 млрд. лв. за извънредни разходи

Над 1 млрд. лв. извънредни разходи е направило служебното правителство на Георги Близнашки за три месеца управление на страната. Това депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова.

От тях 207 млн. лв. са разходвани абсолютно неправомерно, тъй като не са разписани в бюджета за 2014 г. Те ще бъдат покрити от част от външния заем в размер на 4,5 млрд. лв., който правителството ще тегли. Останалите 800 млн. лв. са били предвидени в разчетите за тази година, но е трябвало да бъдат разходвани до края на годината.

Служебният кабинет се разплати с фирми, близки до ГЕРБ, заяви от парламентарната трибуна Мая Манолова от БСП. Тя бе категорична, че огромната сума е похарчена за извънредни разходи. „Когато говорите за извънредни и надвишаващи разходи на Пламен Орешарски, трябва да говорите с числа. Ние с числа показахме как служебният кабинет даде над 1 млрд. лева извънредни разходи, които не са включени в планираното. Той беше развързал кесията и харчеше свободно“, заяви Манолова от трибуната.

С актуализацията на бюджета правителството ще узакони тези 207 млн. лв., макар че не може да бъде приеман закон, който да действа със задна сила, обясни Нинова.
Управляващото мнозинство прие, че неизпълнението на приходите в бюджета за тази година ще е 1,062 млрд. лв. БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ предложи то да бъде намалено на 337 млн. лв. Според социалистите има основание да се заложат 237 млн. лв. повече приходи от ДДС, а от акцизи – 100 млн. лв. повече до края на годината. При това положение дефицитът ще е 2,9% от БВП или в рамките на изискванията на ЕС за 3% от БВП дефицит. С гласуваната актуализация дефицитът в края на годината ще бъде в размер на 3,7% по консолидираната фискална програма, която включва държавния бюджет, бюджета на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване.

Управляващите гласуваха кабинетът да тегли 4,5 млрд. лв. нов външен заем. В резултат външните дългове на България нарастват от 18 млрд. на 22,5 млрд. лв.
Не беше прието предложението на БСП външният дълг да се увеличи до 19,3 млрд. лв. То предвижда новият дълг да е до 1,3 млрд. лв.

От новия дълг 2,9 млрд. лв. ще бъдат дадени на Фонда за гарантиране на влоговете, който да се разплати със спестителите в КТБ. От тази сума ще бъдат отделени 900 млн. лв., с които ще бъде оказана подкрепа на Първа инвестиционна банка. Европейската комисия разреши на България да подпомогне трезора за 18 месеца напред, след което сумата трябва да бъде върната. Само 280 млн. лв. ще отидат за плащане на допълнителните разходи на министерствата.

Парламентът вчера актуализира и бюджета на НЗОК. Здравната каса получава 100 млн. лв., за да се разплати с болниците и за лекарства до края на 2014 г.

Няма коментари :

Публикуване на коментар