Пропускане към основното съдържание

Протестът: пиячка, заключена WC и "ох-ах" по палатките

Доста нерадостна картинка на миналогодишния протест в София обрисуваха днес четирима свидетели на защитата на Бисер Миланов-Петното. Русенецът е подсъдим, че е заплашил с убийство Боряна Георгиева - една от протестиращите по време на палатковия лагер, който бе вдигнат от протестиращи от февруари 2013 г.

Четиримата свидетели, сред които 18-годишна девойка и Цветан - малкият брат на бившата дясна ръка на Петното Йордан Бонев, отдадоха повечето си внимание на единствената химическа тоалетна на палатковия лагер. Според тях конфликтите на Миланов с Георгиева били, защото тя държи ключа и не пуска неговите хора от движение "Свобода" да се облекчат. Същевременно Петното просто искал да въдвори ред, дори веднъж извадил от джоба си пари за наема на прочутата тоалетна и не бил съгасен неговите хора да продължават да не чувстват освобождаването.

"Много алкохол и много глупости" - така описа лагера между Софийския университет и Народното събрание един от по-възрастните протестъри Светлозар Филипов. Когато дошъл от Русе, Бисер поискал "да се спрат порочните практики", както и сложил маса и тента за подписка. Това накарало Георгиева да се почувства застрашена, че някой ще ѝ превземе лагера, макар че тя не е комендант, а просто движела получаването на разрешителни от Столична община. Филипов описа, че тя го гонела, а Миланов първо само ѝ отговарял хрисимо: "Ти пък коя си". Е, веднъж отправил "сексуални намеци, свързани със задните части на Боряна", но не и заплахи за живота й.

Тежкият разговор насаме между двамата, при който била отправена заплахата, станал - според първоначалните показания на част от свидетелите, на 6 юли. Но днес те не можаха да си спомнят конкретна дата.

Стартът на днешното заседание бе затруднен, защото Йордан Бонев - бившият председател на движение "Свобода" (на което Петното е лидер), не желаел да свидетелства, защото "е в обтегнати отношения с посъдимия". Съдията нареди да го доведат принудително следващия път.

Затова пък брат му - Цветан Бонев, беше "като пружинка" и дръпна рецитация как обществото се отблъсква от картината на псувни и алкохол в лагера, и да - Петното може и да е псувал, но пък тези хора, които искали да го изгонят, "явно били умишлено поставени". Той лично се стискал и не получавал ключа за тоалетната, но пък си спомни, че Георгиева пращала рокери от мотоклуб "Велика България" да изгонят русенците. (Предният свидетел Филипов каза, че мотористи са идвали, но през март - т.е. преди русенците да са там.) Бонев каза, че не си спомня остри реплики между двамата, а съдията му напомни, че в досъдебното производство е дал показания как Петното е казвал на Георгиева "Да ти... майката, боклук!"

18-годишната Ваня Русинова каза, че Георгиева "го мразела, без нищо да ѝ е направил" и защото Петното въдворил някакъв ред и това не ѝ изнесло. "Провокираше го по всякакъв начин да го изгони. Сложи надпис "Да изчистим петното от лагера", поясни девойката, която към описаните събития е била непълнолетна, но успявала да съчетава училището с присъствието в лагера и познаването на живота там в детайли. Крехката възраст не ѝ попречали дори да гостува у Георгиева, където установила, че тя е в интимни отношения с друг участник - той после свидетелствал, че Миланов я е заплашвал.

Пред Русинова Георгиева се хвалела с отличните си отношения с близкото Първо РПУ и че "Първо РПУ ѝ хранело децата, докато мъжът ѝ е в затвора" (Боряна е съпруга на Тихомир Георгиев - Тишо Боксьора, който в момента излежава присъда, б.а.). "Тя е много нахална тая", заключи Русинова. За да не се отдалечава от линията с тоалетната, от нея пък стана ясно, че Боряна сложила чашка за събиране на пари от протестиращите, които искат да я използат.

Може би заради дистанцията, клозетният проблем се отразявал много тежко и на Иван Желев от Силистра. Той се запознал с Миланов, когато ходел по свои дела в съда в Русе, не е член на "Свобода", но имат еднакви ценности - върховенство на закона. Когато се озовал в София, пътувайки отдалеч, "страхотна работа ставала, когато не можеш да ползваш тази тоалетна". Той обаче не можел да ходи и във WC- то на близкото заведение, защото там протестърите били направили огромна вересия от запои.

В русенската част на лагера силистренецът видял "ред и порядка", а в софийската - "безобразие и боклуци". На питането на съдията в какъв смисъл "боклуци", той уточни, че става въпрос за смет. Затова Георгиева се подразнила, когато те мирно и тихо направили уборка, а той, бидейки от Силистра, не бил съгласен с нейните внушения, че тя "разполага с протестиращите". Желев запозна съда и с това, че от една палатка всяка нощ се чувало "ох-ах", което е незаконно. Тук съдията прояви любопитство еднополово ли "ох-ах", а той уточни, че "хвала на Бога  - разнополово". Съдията поясни, че засега това не е незаконно.

Желев съзря конспирация и в това, че идвали цивилни полицаи от Първо РПУ да правят лични обиски за нароктици, след като той видял Боряна Георгиева да си говори с един от тях. Свидетелят на няколко пъти опитваше да запознае 3-членния състав с многото сигнали, които е подавал до разни медии, но понеже "само Бареков е журналист, другите не са", репортерите не му отдавали нужното внимание.

Накрая съдията разпореди принудително довеждане и на Георгиева, уважи искането да ѝ се направи съдебно-психиатрична експертиза, но не съзря нужда поне засега от затвора да бъде ваден да свидетелства Тишо Боксьора. Ще бъде изискано също така от Първо РПУ да даде справка дали тя се е срещала с разследващи полицаи от районното.

Пред залата Миланов, който е под гаранция от 5000 лв., каза, че опонентката му е взимала пари от Дучето, визирайки бившия шеф на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов.


Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Скандален чат на новия военен министър

Какво пише във Фейсбук номинирания за нов военен министър - Христо Гаджев.

Омбудсманът откри нарушения в Столична община и Столичен инспекторат

Омбудманът е открил нарушения свързани с чистотата на София от страна на Столична община и контролния орган в лицето на Столичен инспекторат.