Пропускане към основното съдържание

Скандални разкрития за приятелката на Лукарски

3 852 души са харесали страницата на Държавната агенцията за българите в чужбина в социалната мрежа Фейсбук от създаването й преди около месец. Това е било достатъчно, за да може служебният премиер Георги Близнашки да назначи за заместник-председател на ДАБЧ 29-годишната Ива Йорданова, писа БГНЕС.

Определената от Близнашки като "млада и амбициозна дама" живее с лидера на СДС Божидар Лукарски, който сам призна, че заради Йорданова е в процес на развод със съпругата си, от която има две деца. Новият заместник-председател на ДАБЧ, която доскоро е била член на партийното ръководство на "Движение България на гражданите", получава високото назначение след едва двумесечна работа като съветник на служебния вицепремиер Илияна Цанова.

Справка на БГНЕС във Фейсбук установи, че през септември месец тази година Ива Йорданова стартира кампания по популяризиране на дейността на ДАБЧ. В социалната мрежа са публикувани колажи, които разясняват къде българите в чужбина могат да упражнят правото си на глас на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Успеваемостта на кампанията е повече от символична, спрямо броят на българските граждани, които живеят в съответните държави.

При около 300 000 наши сънародници, които се намират в САЩ, до урните са отишли едва 9 424 души, по данни на МВнР. Информацията за българите зад океана, публикувана в навечерието на изборите, във Фейсбук-страницата на ДАБЧ е харесана от едва 211 души и споделена 99 пъти. При около 200 000 българи, които живеят в Гърция, там гласувалите са едва 4582. Активността на ръководения от Ива Йорданова екип е осигурил 364 харесвания на информацията за местата, където българите в южната съседка са могли да упражнят правото си на вот, както и цели 145 споделяния във Фейсбук.

Същинската работа по популяризиране на откритите зад граница изборни секции, обаче, не е свършена, нито от новоназначения заместник-председател на ДАБЧ, нито от служителите във ведомството, а напълно безвъзмездно от известия блогър Боян Юруков, който още за президентските избори през 2011 г. създава интернет-страницата glasuvam.org, която популяризира сред сънародниците ни по света местата, където могат да гласуват. 

"Не съм бил част от екипа, но съм запознат с работата му. Разговаряха няколко пъти с мен и обсъдихме различни проблеми и как може да се решат. Използваха платформата ми с мое разрешение, включително, вграждането й на страницата на агенцията", посочи за БГНЕС Юруков, с когото се свързахме чрез електронната му поща. Блогърът определи работата на Йорданова като "прекрасна" и подчерта, че впечатленията от идеите й за промени в ДАБЧ са "повече от добри". От коментара на Боян Юруков обаче става ясно, че ръководеният от Ива Йорданова екип се е възползвал от готова интернет-платформа, която била популяризирана сред по-малко от 4000 наши сънародници във Фейсбук. Твърдението, че работата на екипа е била успешна е повече от нелогично на фона на гласувалите около 150 000 българи в чужбина, половината, от които в Турция.

Притежаваната от Ива Йорданова "степен по национална сигурност" е друг от аргументите, с които от Министерския съвет, мотивираха шеметната кариера на Йорданова, която за по-малко от двама месеца от партиен активист, през вицепремиерски съветник, стана заместник-председател на държавна агенция.

Интересът на новия заместник-председател на ДАБЧ към националната сигурност може би има връзка и с биографията на баща й, чиято професионална кариера стартира като нещатен, а по-късно продължава и като щатен сътрудник на Държавна сигурност. През 2010 година Комисията по досиетата разкрива имената на редица ръководители от структурите на МВР, които са имали съпричастност към репресивните служби на комунистическия режим. Още през 1973 г. Евгени Йорданов е вербуван като нещатен сътрудник на Трето управление на ДС – Военно контраразузнаване. 

През 1982 г., вече като щатен служител на ДС, Йорданов е назначен във Втори отдел на ДС – външно наблюдение и проучване. През 1986 г. е преназначен в Шесто управление на ДС – борба с идеологическата диверсия и противодържавни прояви. След промените през 1989 г., при мандата на министъра на вътрешните работи от СДС Йордан Соколов, щатният сътрудник на ДС е уволнен от системата. Бащата на Йорданова се връща в МВР в края на 2003 г., когато главен секретар на вътрешното министерство е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. До 13 юли 2006 г. Евгени Йорданов е началник на Направление "Български документи за самоличност" при ДНСП-МВР.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

ИЗВЪНРЕДНО: Дадоха Денков на главния прокурор за държавна измяна

Новосформираният кръг „Първо България“ дава на прокуратурата премиера Николай Денков по подозрение в държавна измяна.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.