loading...

понеделник, 13 октомври 2014 г.

Как хората сами променят образователната система (ЧИТАТЕЛСКО ПИСМО)

Медията ни получи едно доста интересно писмо от наша редовна читателка. Тя накратко разказва, как хората със собствени усилия променят недостатъците на образователната система, като сами се захващат да учат децата си.

Ето и цялото писмо:

Аз и моя приятелка започнахме да търсим подходящ път за развитие за децата ни - ученици. Искахме да е нещо, което стимулира едновременно разчупеното мислене, езиковата подготовка, да отключва публицистичния поглед, индивидуалните разсъждения… Установихме, че образователната система и различните й сателитни средства за подготовка не предлагат това. Известно време мислихме и в крайна сметка решихме, че единственият начин да бъдем удовлетворени е да инициираме нещо сами.

Така се роди идеята за литературен клуб, в който езикът, на който децата (от 5 до 7) комуникират е различен от българския. Всеки свободно чете, анализира, изказва мнение. По този начин постепенно се изгражда увереност на участниците в комуникативните им способност и се работи върху премахването на езиковата бариера. Също така се развиват уменията на децата да разсъждават и осмислят прочетеното. Това от своя страна дава свобода в общуването във всичките му форми и обогатява интелектуалния капацитет.

Това, което искаме е максимално много хора да разберат за начина, по който работим и в страната да се създадат и други подобни клубове. Това би променило из основи традиционното ни разбиране за това как трябва да се развиват децата ни.

Инициативата ни в София бързо придобива популярност, има много желаещи, които искат да се включат като водещи на отделните групи ученици, както и много деца, на които подобна форма на общуване допада.

Стелияна Маринова

Няма коментари :

Публикуване на коментар