loading...

сряда, 22 октомври 2014 г.

"Гореща" служителка на МВнР стана консул в Чикаго

Горещата служителка на МВнР Лила Георгиева е назначена за български консул в Чикаго. Дамата привлече внимание към себе си преди две години, когато гръмна скандал с нейни разголени снимки, качени на интернет страницата й. Тогава Георгиева заяви, че не се срамува от снимките си, защото са "арт фотографии".

Служителката на външно министерство даде интервю за www.еurochicago.com, в което съобщава, че изпълнява функциите на консул в Генералното консулство на България в Чикаго от 17 юли.

Назначението на младия дипломат е минало тихомълком в края на мандата на правителството "Станишев". Комисия в МВнР е преценила, че тя е подходяща за длъжността.

Говорителят на външно министерство Драговест Горанов коментира, че Лила Георгиева e oтличен професионалист и заслушава назначението.

"За първи път съм в САЩ и се радвам, че именно от Чикаго, града с най-многобройна българска общност в Америка, са и първите ми впечатления. Бих искала да подчертая, че българската общност тук има много голям трудов и интелектуален потенциал и за мен е чест да работя за защита правата и интересите на сънародниците ни", заявява младият дипломат.

Генералното консулство в Чикаго обслужва българите в общо 14 щата: Колорадо, Айова, Илинойс, Индиана, Канзас, Мичиган, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота, Южна Дакота, Охайо, Уисконсин и Уайоминг.

На въпрос дали младостта й (все още не е навършила 30 години) е предимство или недостатък в дипломатическата работа, Георгиева обяснява, че "младостта е условно понятие и невинаги е пряко отражение на физическите години".

"Човек трябва да запази качествата на младостта, за да се учи и развива бързо, в същото време да се придържа към разумността на 30-те години, в които и аз навлизам, като взима решения, основани на рационалността, и успешно да взаимства от опита на по-възрастните", разяснява новият консул на България в Чикаго.

Скандалът с разголените снимки на Георгиева се разрази през октомври 2007 година. Освен на личния си сайт тя бе публикувала снимките си и в няколко сайта за запознанство. Тогава министърът на външните работи Ивайло Калфин наказа подчинената си с "отлагане на повишението в ранг до една година". Беше отчетено, че независимо от общопризнатото право на всеки на свободна изява в личния му живот, Лила Георгиева е допуснала проява, която "не е в унисон с присъщия на дипломатическата служба консерватизъм, изискващ служителите в нея да съобразяват общественото си поведение".

Драговест Горанов коментира, че Лила “вече е наказана за щуротията, която е направила, и трябва да се развива като професионалист”.

Лила Георгиева е завършила "Политология" в СУ “Св. Климент Охридски” и магистратура в “Международни политически отношения и сигурност” в УНСС. Семестриално е завършила и магистратура по “Политически науки” в Католическия университет в Лисабон. От 2005 година работи в Министерство на външните работи, в дирекция “Консулски отношения”.

Владее английски, френски, португалски и руски език и, както сама казва, се опитва да усъвършенства своя испански и италиански. Омъжена е.

Няма коментари :

Публикуване на коментар