loading...

четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Човек на Първанов – собственик на взривения завод в Горни Лом

Още през 2011г. от агенция Медиапул започват да говорят за взривения вчера завод в Горни Лом. Оказва се, че вчерашният взрив не е неочакван и за него има виновни.

Избухването на бомбата, поставена пред редакцията на „Галерия”, в центъра на столицата, очаквано събра медийния интерес. Инсценирана или реална потенциалната опасност за работещите в сградата не остави колегите им равнодушни и всички обърнаха подобаващо внимание на случая.

Една друга бомба (таймерът на която не показва кога ще избухне) цъка в никого неинтересуващото село Горни Лом.

В близост до селото все още функционира завод за унищожаване на военни боеприпаси – „Миджур”. След серия от сериозни инциденти (петият и засега последен се случи на 3-и февруари, миналата година), местните хора не издържаха и организираха комитет, който да защити правата им. Под „права” в конкретната ситуация се има предвид здравето и живота им, защото безотговорното управление на завода, което е същинската причина за настъпилите инциденти, доведе до инвалидизирането на седем и смъртта на един от работниците, а замърсяването на околната среда лишава хората от единствения алтернативен на работата в завода поминък – земеделието.

В следствие на инцидента от 3-ти февруари ръководството на „Миджур” е понесло само едно наказание – глоба от Инспекцията по труда. След неуспешния старт на наказателното дело, случаят е върнат отново (втори път) за доразследване. С него се занимава районната прокуратура в Белоградчик, а новото обвинение трябва да бъде внесено в съда до края на март. Въпреки многократно доказваните нередности в организацията на работа, въпреки петте досегашни експлозии, въпреки жалбите на пострадалите и останалите местни жители ръководството на завода все още се радва на институционален и медиен комфорт.

Публична тайна е, че „Миджур” има покровители на възможно най-високите етажи на държавата. Връзките на президента Георги Първанов със собственика на завода Валери Митков са известни на всички, наблюдаващи властовите обвързаности. По времето на тъй наречената „тройна коалиция”, „Миджур” получи поръчка за деактивирането на 1,6 млн. излезли от употреба гръцки противопехотни мини. Тогава предупрежденията на еколози и общественици останах нечути, а държаният апарат работеше в частния интерес на Митков.

Сега тежката задача да възстанови справедливостта се пада на Райония съд в Белоградчик, който едва ли ще се справи с оказвания натиск, ако националните медии не обърнат внимание на казуса. В противен случай ще продължим да се занимаваме с фишеците около жълтите павета, а хората в малките населени места просто ще си отгърмят. Образно казано.

Източник: mediapool.bg

Няма коментари :

Публикуване на коментар