loading...

понеделник, 13 октомври 2014 г.

СКАНДАЛ: Общината дава имоти на безценица

Ползването на стадиона в с. Герман, прилежащия му терен и паркинг се извършва в нарушение на Наредбата за управление и разпореждане с общински имоти и съоръжения на територията на СОС и при недопустимо „безхаберие“ от общинската администрация.

За това алармираха в питане до кмета Йорданка Фандъкова общинските съветници от БСП в столицата. В питане на лидера на групата на общинарите Милка Христова беше изнесена информацията, че трите имота в Герман представляват игрище с площ от 27,031 дка, прилежащ терен към игрището с площ от 10,310 дка и паркинг към игрището с площ 2,5 дка. Стана ясно, че за тези имоти е сключен на 08.06.2010 г. договор за съвместно сътрудничество и съвместна дейност между кмета на район Панчарево и представител на ФК „Конелиано“ за експлоатация и поддръжка на спортно съоръжение.

Такъв договор за съвместна дейност съгласно посочената наредба не съществува и не може да бъде сключван, посочи Христова и подчерта, че спортни имоти, съоръжения и площадки се отдават под наем след проведен търг или конкурс, а ако такива не се провеждат, задължително е това да става след взето решение на СОС.

По думите на Христова е установено, че от 2011 г. досега район „Панчарево“ е сключвал договор за финансово обезщетение, като последното е от 28.03.2014 г. в размер на 561,18 лв. В коментара си Христова разясни, че такъв договор е незаконен, защото той заобикаля и нарушава закона, а освен това е изключително неизгоден и дори е в ущърб на общината, защото същите имоти са отдавани под наем през 2004 г. от „Спортна София-2000″ ЕАД на цена от 4700 лв. месечно.

Общинската съветничка от левицата подчерта, че има много неясноти и противоречия в отговора на кмета Фандъкова по отношение на  монтирания през 2002 г. до стадиона в с. Герман павилион за кафе и закуски с площ от 211 м, който по документи би следвало да е временно преместваемо съоръжение, съгласно схемата за временните обекти, но на практика представлява стабилна монолитна сграда, което прави този търговски обект незаконен. Същевременно район „Панчарево“ в момента се опитва да узакони уж временното съоръжение и е започната устройствена процедура, целяща да обособи самостоятелен терен за „търговски обект“, с което се дава възможност да се осигури градоустройствен статут на практически незаконно изграденото заведение.

Без отговор остана и въпросът относно ползването на прилежащия паркинг, на който по сигнали на живеещите в с. Герман паркират и ТИР-камиони, т.е. формират се приходи, които не постъпват в бюджета на Столичната община.

Няма коментари :

Публикуване на коментар