loading...

понеделник, 29 септември 2014 г.

ИДВЪНРЕДНО: „Костинброд 2”! Печатали фалшиви бюлетини в Хасково

Сценарий „Костинброд 2” се е разиграл дни преди предсрочните парламентарни избори. Става въпрос, че са се печатали фалшиви бюлетини в Хасково.

„Едно досъдебно производство е било образувано за отпечатване на фалшиви бюлетини за гласуване. Случаят е на територията на МВР – Хасково”, обяви Илона Кръстенякова, прокурор от Върховна касационна прокуратура. Тя присъства днес на заседанието на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

„Информацията, която имаме, е към 26 септември за нарушения на избирателни права. Преписките, които са били образувани в цялата страна във всички апелативни прокуратури, са 81 на брой – по различни сигнали на граждани и институции. По тях са постановени от прокуратурите 33 отказа от образуване на досъдебно производство, тъй като са преценили, че няма данни за престъпления. Образувани са 16 досъдебни производства за престъпления от общ характер срещу избирателните права на гражданите. Там прокуратурата е преценила, че има данни за престъпление от общ характер срещу избирателните права на гражданите”, обясни Кръстенякова.

Едното досъдебно производство е за активен подкуп – чрез насилие или измама се пречи на някого да осъществи активното си избирателно право.

Четири досъдебни производства са образувани за предлагане или даване на някого имотна облага с цел да го склони да гласува за някоя партия или коалиция конкретно.

Девет досъдебни производства са образувани за организиране на предлагане или даване на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на партия или коалиция.

Седем от тези производства са образувани от Апелативна прокуратура - Бургас и 2 от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Илона Кръстенякова уточни, че след изборите прокуратурата смята да направи много сериозен анализ на нарушенията и съществуващите проблеми.

Няма коментари :

Публикуване на коментар