loading...

събота, 2 август 2014 г.

Какъв е шансът Ебола да стигне до България?

Организацията „Лекари без граници" предупреди, че смъртоносният вирус Ебола може да стигне Европа. В събота на извънредна среща на трите западно-африкански страни, най-тежко засегнати от смъртоносната епидемия – Сиера Леоне, Гвинея и Либерия, взеха решение да изолират епицентъра на епидемиологичния взрив в Западна Африка с полиция и войска.

Макар че „Лекари без граници" вдигнаха тревога, че вирусът е на един полет разстояние от развитите държави, Световната здравна организация не препоръчва ограничаване на пътуванията или затваряне на границите.

Здравните власти обясняват, че шанса вирусът да се пренесе в континенти като Азия, Америка или Европа е малък. Това е и причината в България все още властите да не въвеждат специални мерки. На Летище София чрез термокамери постоянно се следи потокът от пътници. Камерите засичат тези, които са с висока темепратура. Засега друг, по-строг контрол от този, не е въведен на аеропорта.

Епидемията в Западна Африка е най-голямата регистрирана от откриването на вируса Ебола преди 40 г. Африкански прилепи разнасят вируса, но не умират от него. Предават го на други животни, а те - на хората. В началото започва като грип - отпадналост, главоболие, после се появяват обриви, а след тях и кръвоизливи.

„Веднъж вече разгърнало се заболяването, леталният изход може да бъде достигнат в рамките на 4 -5 дни, като смъртността е от 50 и 90%”, коментира доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в инфекциозна болница – София.

До момента заразените са над 1300, а смъртните случаи - над 700. Вирусът се предава от човек на човек само ако помежду им има контакт - чрез слюнка, кръв, семенна течност, вагинални секрети, пот. „При мъжкия пол при тези, които оцеляват, вирусът остава в семенната течност и те могат да бъдат заразни още няколко месеца след оздравяване”, подчерта доц. Мангъров.

С вируса се заразиха и двама американски здравни работници, помагали в Либерия. Мъжът вече е отпътувал за лечение в Съединените щати в специално оборудван самолет. Жената ще пристигне в САЩ в началото на следващата седмица, тъй като самолетът може да транспортира само по един пациент.

Специалистите в България пък успокояват, че шансът вирусът да ни застигне е малък. „Няма допълнителни мерки, нито устни, нито писмени от министерството", обясни санитарният инспектор на Летище София Росен Евтимов.

Потокът от пътници непрекъснато се следи с термокамери. През тази година няма засечен болен. „Това е зар - може да се случи може и да не се случи, до момента няма ваксина, няма как да се предпазим", коментира пътникът Димитър Георгиев след кацането си в София.

Западна Африка не е сред районите, предпочитани от българските туристи, затова и браншът засега не търпи загуби. И още един успокоителен факт - единствената храна, която България е внесла през последните месеци от Африка, са портокали, и то от Египет.

Няма коментари :

Публикуване на коментар