loading...

петък, 8 август 2014 г.

Правосъдният министър счупи тъпомера, рискува да иде в затвора

Вчера следобед е освободен главният секретар на Министерството на правосъдието Тодор Керанов, пише БГНЕС.

Освобождаването на Керанов стана само няколко часа след като стана ясно, че в регистрите на министерството не са публикувани годишните доклади на Фондацията на служебния министър Христо Иванов през последните три години.

Интересното е, че Керанов бе назначен на поста главен секретар на МП от предишния служебен министър Драгомир Йорданов, а не е кадър на Орешарски.

Междувременно агенция Хаштаг-BG разкри, че късно следобед Иванов е привикал директорката на Публичния регистър на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.

Самозабравилият се властник я е заплашил с уволнение и разправа, ако не впише със задна дата отчетите на фондацията му. Той твърдял, че си бил пращал отчетите, но те не били вписани в регистъра.

Хаштаг-BG подчертава, че това е абсолютно невярно, защото всеки, който прави справки в регистъра, знае, че отчетите на стотиците организации, които подлежат на вписване в него, се публикуват в регистъра своевременно. Както всяка година срокът за подаване на отчетите изтича на 31 май и броени дни след това те могат да се видят от всеки пред интернет сайта на министерството. Публикувани са в срок и отчетите за 2013 г., които трябваше да бъдат депозирани до 31 май тази година. Интересно как така от цялото множество НПО само отчетите на фондацията на министър Иванов не са били вписвани! И то не за една, не за две, а за цели три години назад! Очевидно версията на Иванов издиша, а поведението му още от първите часове в министерството придобива белези на административен произвол и безогледно преследване на лични интереси.

Новият правосъден министър очевидно с право е с прекратени адвокатски права, след като заради 2 месеца мандат, рискува да иде в затвора. Идеята да притиска чиновниците да подправят регистъра на НПО, за да прикрият нарушенията с фондацията му, е безумна от правна гледна точка. Извършва се престъпление, лесно доказуемо по документи, което ще се стовари на главата му, веднага след като изпадне от властта. Такова нещо човек, дето е прочел първия учебник по право, никога не би направил...

Източник: komentari.com


* Заглавието е на редакцията

Няма коментари :

Публикуване на коментар